foto: Ekrānuzņēmums
Zelenskis: "Putins aplaudēs, ja Baidens neapmeklēs miera samitu"
Zelenskis aicināja ASV un Ķīnas līderus "uzņemties vadību miera veicināšanā".
Pasaulē
2024. gada 28. maijs, 12:55

Zelenskis: "Putins aplaudēs, ja Baidens neapmeklēs miera samitu"

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidenta Džo Baidena vizīte ir svarīga miera samitam un citiem līderiem, kas raugās uz Vašingtonas reakciju, preses konferencē ar Beļģijas premjerministru Aleksandru De Krū paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Zelenskis norādīja, ka šobrīd tiek gaidīta atbilde par vairāku Āfrikas kontinenta pārstāvju līdzdalību. Tajā pašā laikā jau ir pozitīvi signāli.

Putins aplaudēs

Prezidents atzīmēja Baidena vizītes nozīmi. Viņš skaidroja, ka ASV atbalsta konferences rīkošanu, bet "nezina, kādā līmenī", kas nav spēcīgākais risinājums.

"Es uzskatu, ka Baidens ir vajadzīgs miera samitam un citiem līderiem, kas skatās uz ASV reakciju. Ne jau viņa klātbūtne... Tam aplaudēs Putins, turklāt stāvot," viņš teica.

Ne tikai Baidens

Ukraina gaida atbildi arī no Ķīnas un Brazīlijas.

"Mēs esam atvērti ikvienam, ikviena viedoklis ir svarīgs. Es teicu par lielajām valstīm, bet ticiet man, katra balss ir ļoti svarīga," piebilda prezidents.

Miera samits

No 15. līdz 16. jūnijam Šveicē notiks miera samits par karu Ukrainā. Tas tiks aizvadīts luksusa kūrortā netālu no Lucernas. Krievijas Federācija uz sēdi netika uzaicināta, taču turpmākajās sanāksmēs tā varēs piedalīties.

Dalībvalstu saraksts tiks publicēts neilgi pirms konferences sākuma, bet tajā būs valstis no visiem kontinentiem, tai skaitā G7, G20 un BRICS grupas dalībvalstis.

Zelenskis nesen publiski uzaicināja apmeklēt samitu Baidenu un Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu.

Zelenskis aicināja ASV un Ķīnas līderus "uzņemties vadību miera veicināšanā".

"Es vēršos pie pasaules līderiem, kuri joprojām ir malā no globālā miera samita centieniem, - pie ASV prezidenta Baidena un Ķīnas līdera prezidenta Sji. Lūdzu, parādiet savu vadošo lomu miera veicināšanā. Patiesa miera, nevis tikai pauzes starp triecieniem," viņš teica.

Ķīnas Ārlietu ministrijas (ĀM) pārstāve Mao Nina norādīja, ka vēl nav pieņemts lēmums par Ķīnas dalību. Vienlaikus Pekina atbalsta "konferenci, ko atzīs gan Krievija, gan Ukraina".

"Bloomberg" vēsta, ka Baidens varētu izlaist samitu plānotā līdzekļu vākšanas pasākuma dēļ priekšvēlēšanu kampaņai Kalifornijā.