foto: Shutterstock
ASV nosaukta par tūrismam piemērotāko valsti; Latvija – 65. vietā
ASV atzīta par ceļojumiem un tūrismam piemērotāko valsti 2024. gadā.
Pasaulē
2024. gada 27. maijs, 12:27

ASV nosaukta par tūrismam piemērotāko valsti; Latvija – 65. vietā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/CNN

Amerikas Savienotās Valstis (ASV) nesen ieguvušas nozīmīgu godu. Saskaņā ar Pasaules Ekonomikas forumu, ASV ir atzīta par ceļojumiem un tūrismam piemērotāko valsti 2024. gadā.

Valstu reitingu veidojuši tādi kritēriji kā infrastruktūra, dabas resursi, ilgtspēja un darbaspēka pieejamība, kā arī konkurētspējīgas cenas. Vienlaikus jāatzīmē, ka Pasaules Ekonomikas foruma dati vērsti uz viesnīcu, lidostu, atrakciju, aviosabiedrību un tamlīdzīgu uzņēmumu darbību, nevis tikai uz to, kā ir būt tūristam konkrētajā valstī.

Sešas no desmit sarakstā iekļautajām valstīm atrodas Eiropā – no tām visaugstākais reitings ir Spānijai. Ziņojumā šī valsts tiek dēvēta par “elastīgu galamērķi ar spēcīgām ceļojumu plūsmām reģiona iekšienē”. Spānijai piešķirta augsta atzīme par vilcienu savienojumu, spēcīgu ekonomiku, eiro un mārciņas labo pozīciju, kā arī par to, ka šī valsts mudina eiropiešus ceļot vairāk.

Arī Francija no Eiropas valstīm ir ieguvusi augstu novērtējumu, ierindojoties ceturtajā vietā.

Trešajā vietā sarakstā ierindojusies Japāna, kas tikai šogad piedzīvojusi tūrisma uzplaukumu. Gan martā, gan 2024. gada aprīlī Japānu apmeklēja vairāk nekā trīs miljoni ārvalstu tūristu mēnesī, un gaidāms, ka vēl vairāk tūristu apmeklēs Japānu gaidāmo vasaras brīvdienu laikā.

Arī astotajā vietā esošā Ķīna pēdējos mēnešos ir veikusi vairākus pasākumus, lai atvieglotu tūristu apmeklējumu. Martā tā atcēla vīzu prasības vairāku Eiropas valstu, tostarp Īrijas, Šveices un Nīderlandes iedzīvotājiem.

ASV ir vienīgā Ziemeļamerikas valsts, kas iekļuvusi pirmajā desmitniekā.

Saskaņā ar Pasaules Ekonomikas foruma datiem, ASV ir “nobriedis” tūrisma tirgus, kas nozīmē, ka tajā jau ir izveidota infrastruktūra, lai uzņemtu apmeklētājus, piemēram, tiek nodrošināta gaisa satiksme starp pilsētām un atbalsts uz vietas, piemēram, gidi, automašīnu noma, viesnīcu numuri un kartes.

Tāpat tiek uzskatīts, ka ASV ir daudzveidīgs piedāvājumu klāsts – sākot no nacionālajiem parkiem līdz lielpilsētām un pludmalēm.

Tomēr ir arī viens potenciāls iebildums. Ziņojumā teikts, ka pastāv varbūtība, ka ASV saskarsies ar tūrisma darbaspēka trūkumu. Līdzīgi kā daudzviet citur pasaulē, arī šeit lielu lomu nospēlējusi pandēmija, kuras dēļ cilvēki pameta viesmīlības nozari un devās strādāt citur.

Vienlaikus arī citas valstis saskaras ar grūtībām veicināt tūrismu. Tā, piemēram, Kanāriju salu iedzīvotāji ir izgājuši ielās un pat draudējuši ar bada streiku, lai protestētu pret pārmērīgu tūrismu. Arī Itālijai, kas ieņem devīto vietu, ir grūti atrast līdzsvaru starp plaukstošo tūrisma tirgu un vietējo kopienu vajadzībām.

Desmit valstis ar lielāko tūrisma potenciālu:

1. Amerikas Savienotās Valstis

2. Spānija

3. Japāna

4. Francija

5. Austrālija

6. Vācija

7. Apvienotā Karaliste

8. Ķīna

9. Itālija

10. Šveice

Latvija no sarakstā iekļautām 119 valstīm ierindojusies 65. vietā.