foto: Getty Images via AFP
Bijusī Trampa sāncense Nikija Heilija atklāj, par ko balsos ASV vēlēšanās
Heilija pauda, ka "Tramps nav ideāls”, taču pašreizējais ASV prezidents Džo Baidens esot "katastrofa".
Pasaulē
2024. gada 23. maijs, 10:58

Bijusī Trampa sāncense Nikija Heilija atklāj, par ko balsos ASV vēlēšanās

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/BBC

Bijusī republikāņu prezidenta amata kandidāte Nikija Heilija paziņojusi, ka 2024. gada ASV prezidenta vēlēšanās plāno balsot par savu bijušo sāncensi Donaldu Trampu.

Heilija, kura savulaik bija ASV vēstniece ANO, vēl marta sākumā bija galvenā Trampa konkurente uz prezidenta amatu. Heilija tika uzskatīta par pēdējo iespēju apturēt Trampu, kuram, par spīti dažādajām kriminālapsūdzībām, izdevies faktiski pilnībā pakļaut Republikāņu partiju savai kontrolei. Pēcāk gan Heilija paziņoja par savas kampaņas izbeigšanu.

Līdz ar Heilijas izstāšanos par Baltā nama saimnieka godu cīnīsies Džo Baidens un Donalds Tramps. 

Pēc izstāšanās no priekšvēlēšanām, Heilija pauda, ka "Tramps nav ideāls”, taču pašreizējais ASV prezidents Džo Baidens esot "katastrofa".

Pēc Heilija sacītā, "Baidens neko nedarīja, lai apturētu iebrukumu Ukrainā” un "izbaroja Izraēlu vilkiem.”

"Kā vēlētājam mana prioritāte ir prezidents, kurš atbalstīs mūsu sabiedrotos un sauks pie atbildības mūsu ienaidniekus, kurš nodrošinās robežu, kurš atbalstīs kapitālismu un brīvību, kurš saprot, ka mums vajag mazāk parādu, nevis vairāk. Tramps nav bijis ideāls attiecībā uz šo politiku, bet Baidens ir bijis katastrofa. Tāpēc es balsošu par Trampu,” pavēstījusi Heilija.

Pret Trampu noskaņotie republikāņu vēlētāji lielākoties apvienojās aiz Heilijas prezidenta vēlēšanās šā gada sākumā, un viņas kandidatūra turpina gūt atbalstu arī divus mēnešus pēc viņas aiziešanas no vēlēšanu sacīkstēm. Viņa ieguvusi vairāk nekā 20% balsu vismaz divās štata priekšvēlēšanās pēdējo divu nedēļu laikā. 

Heilija gan norāda, ka bijušais prezidents nekādā veidā nav sniedzis viņai palīdzīgu roku. Tagad, visticamāk, pieaugs spekulācijas par to, vai Heilija oficiāli sakārtos attiecības ar Trampu un atbalstīs viņu.

Kā BBC norāda republikāņu kampaņas stratēģis Džons Konors, "Heilija nepārprotami sūta signālu Trampam sākt sarunas par viņas pievienošanos Trampa komandai”. Viņš uzskata, ka savienību "Tramps-Heilija" būtu grūti pārspēt.

Republikāņu priekšvēlēšanas noslēgsies 4. jūnijā, bet Donalda Trampa oficiāla apstiprināšana par partijas kandidātu prezidenta vēlēšanās notiks 15. līdz 18. jūlijam paredzētajā partijas Nacionālajā konventā Milvoki. Savukārt demokrātiem priekšvēlēšanas beigsies 8. jūnijā, bet partijas kandidātu, pašreizējo ASV prezidentu Džo Baidenu paziņos no 19. līdz 22. augustam paredzētajā partijas Nacionālajā konventā Čikāgā.

Prezidenta vēlēšanas notiks 5. novembrī, bet jaunievēlētais prezidents stāsies amatā nākamā gada 20. janvārī.