foto: ZUMAPRESS.com
"Kas tu tāds?": apsargi Pekinā negrib laist Šoigu uz Ķīnas un Krievijas vadības sarunām
Sergejs Šoigu un Valērijs Gerasimovs apspriedē pie Putina 2024. gada maijā
Pasaulē
2024. gada 17. maijs, 13:42

"Kas tu tāds?": apsargi Pekinā negrib laist Šoigu uz Ķīnas un Krievijas vadības sarunām

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Bijušajam Krievijas aizsardzības ministram un tagadējam Drošības padomes sekretāram Sergejam Šoigu nācies piedzīvot kaut ko ļoti neierastu — Krievijas augstāko amatpersonu vizītes laikā Pekinā viņu nemaz negribēja ielaist Ķīnas parlamenta ēkā uz Ķīnas vadītāja Sji Dzjinpina un Kremļa diktatora Vladimira Putina sarunām.

Krievijas laikraksta “Kommersant” korespondents Andrejs Koļesņikovs, kuru mēdz dēvēt par Kremļa “galma žurnālistu”, pastāstīja, ka pavisam nesen atlaisto aizsardzības ministru apsargi nav gribējuši ielaist Tautas sapulču namā. “Organizatorus kaut kādā ziņā neapmierināja viņa nozīmīte, kas deva ieejas tiesības, kad runa ir par delegācijas locekļiem. Un Drošības padomes sekretāram nācās ne vienu un ne divas minūtes gaidīt, līdz jautājumu tomēr atrisināja viņam par labu, bet līdz tam viņš, stāvot pie durvīm, palaida garām vismaz desmit savus ceha kolēģus, tostarp no transporta ceha, iekšā tika [bijušais ekonomiskās attīstības ministrs — red.] Maksims Oreškins, [transporta ministrs — red.] Vitālijs Saveļjevs,” ar atsauci uz leģendārā satīriķa Mihaila Žvaņecka humoresku par transporta ceha sapulci norādīja Koļesņikovs.

Viņš piebilda, ka “šaurā sastāva” sarunās Šoigu sēdēja pa kreisi no Putina, bet ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs — pa labi, “bet paplašinātā sēdē Šoigu vispār nebija. Vai tas savukārt nozīmēja kaut ko vēl nozīmīgāku?” vaicāja Koļesņikovs.

Jāpiebilst, ka Sergejs Šoigu bija Krievijas aizsardzības ministrs no 2012. gada līdz šā gada 12. maijam un tika uzskatīts par vienu no vistuvākajiem Putina padotajiem. Putins regulāri brauca atpūsties uz taigu Šoigu dzimtajā Sibīrijas dienvidu republikā Tivā, tomēr atcelšanu no ministra amata uzskata par viņa krišanu saimnieka nežēlastībā, vairāk nekā divus gadus nespējot salauzt Ukrainas pretestību kopš invāzijas 2022. gada 24. februārī.

Tieši neapmierinātība ar Šoigu un armijas ģenerālštāba priekšnieku Valēriju Gerasimovu izraisīja bēdīgi slavenā algotņu grupējuma “Vagner” dumpi Jevgēņija Prigožina vadībā 2023. gada 23. jūnijā — pirmo atklāto izaicinājumu Putina neierobežotajai varai. Kaut gan Prigožina dienas bija skaitītas un tieši pēc 2 mēnešiem viņš ar visu “Vagner” vadību gāja bojā aviokatastrofā, Šoigu saglabāja amatu, kamēr Gerasimovu turpmāk publiski redzēja reti.