foto: VIA REUTERS
Lielbritānijā notiesā amputētāju bandu, kuru baisās izdarības varēja vērot visā pasaulē
Mariuss Gustavsons
Pasaulē
2024. gada 15. maijs, 11:33

Lielbritānijā notiesā amputētāju bandu, kuru baisās izdarības varēja vērot visā pasaulē

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Lielbritānijā notiesāts vīrietis, kurš ar saviem līdzdalībniekiem nelegāli veica amputācijas, cilvēkiem nogriežot ekstremitātes un dzimumorgānus. Savus briesmu darbus viņš filmēja un publicēja maksas vietnē, bet nogrieztos orgānus apēda, saglabāja par suvenīriem vai pārdeva.

46 gadus vecais norvēģis Mariuss Gustavsons, kuru tiesā nodēvēja par “psihu”, “izcilu manipulatoru” un “miesnieku”, atzina savu vainu, tostarp piecos apsūdzības punktos par smagu miesas bojājumu nodarīšanu. Viņam piespriests mūža ieslodzījums, bet aiz restēm būs jāpavada vismaz 22 gadi. Seši citi bandas locekļi saņēma no četrarpus līdz 12 gadu ieslodzījumam.

Šaušalīgās vietnes saturs liecina, ka Gustavsons un seši kopā ar viņu notiesātie līdzdalībnieki bez medicīniskās izglītības veica amputācijas Londonas dzīvokļos un viesnīcu numuros, par saviem objektiem janvārim izvēloties šķietami brīvprātīgos, no kuriem daži bija nieka 16 gadus veci, vēsta BBC. Dažreiz operācijās radās problēmas, un piezvanot uz neatliekamās palīdzības tālruni 999, Gustavsons stāstījis, ka pacienti paši savainojušies.

Viņa advokāti tiesā apgalvoja, ka Gustavsons tikai gribēja “ļaut cilvēkiem smaidīt”, piedāvājot pakalpojumus tiem, kuri sirgst ar tādu pašu kaiti kā viņš pats.

Pārsteidzošākais ir tas, ka viņš ne tikai nogrieza citu cilvēku ķermeņa daļas, bet sakropļoja arī pats sevi. Pagājušā gada aprīlī trīs vīrieši tika notiesāti par Gustavsona dzimumlocekļa nogriešanu, kā arī krūtsgala daļēji nogriešanu. Savukārt cits amputētāju bandas loceklis tika apsūdzēts Gustavsona kājas sasaldēšanā, lai veiktu tās amputāciju.

Savu vēlmi radikālā veidā atbrīvoties no paša dzimumorgāniem Gustavsons skaidroja ar to, ka grib kļūt kā lelle Kens, “kuram tur lejā nekā nav”.

Gustavsona bandas veiktās amputācijas varēja vērot abonenti visā pasaulē, ar savu baiso rūpalu noziedznieki no 2017. līdz 2021. gadam nopelnīja vairāk nekā 300 000 mārciņu, iekasējot maksu no 22 841 abonenta. Par viņu “biznesa” apjomiem liecina tas, ka baiso saturu vēroja ļaudis no visas pasaules, tiesā liecināja IT speciālists, kuru Gustavsons nolīga amputācijas vietnes tehniskai uzturēšanai. “Serveri knapi tika galā. Runa ir par vietni ar 300 tūkstošiem apmeklētāju nedēļā, 10-20 tūkstošiem aktīvo lietotāju dienā. Skatoties uz “Google Analytics”, Ziemeļkoreja bija vienīgā valsts, no kuras nebija neviena apmeklētāja,” viņš paziņoja. Amputētās cilvēku ķermeņa daļas Gustavsona banda pārdeva, un klienti tās labprāt pirka. Šo IT speciālistu, kura vārds netiek izpausts, arestēja 2022. gada novembrī, vēsta “Guardian”. Pašu Gustavsonu arestēja pēc tam, kad policijā vērsās viens no viņa upuriem.

Kas ir šis Mariuss Gustavsons?

Viņš uzauga mazā pilsētiņā netālu no Oslo. Jaunībā strādāja pastā, pēc tam iekrita par krāpšanu, saņemot nosacītu sodu, kas vēlāk pārvērtās astoņu mēnešu ieslodzījumā. Pēc cietuma viņš apprecējās un nepiesaistīja policijas uzmanību. 2012. gadā viņš pārcēlās uz Lielbritāniju, bet 2016. gadā no Gustavsona aizgāja sieva, izbeidzot 11 gadu laulību, vēsta vietne "norwayuncovered.com". Viņa advokāts apgalvoja, ka pēc šķiršanās Gustavsonam radās psihiskas novirzes, attīstoties ķermeņa integritātes identitātes traucējumiem, un šādiem cilvēkiem veidojoties mānija kļūt par invalīdiem.

Jau 2017. gadā viņš pierunāja kādu Deimienu Bērnsu nogriezt viņam dzimumlocekli. Tiesā Bērnss liecināja, ka norvēģis viņam iedeva parastu virtuves nazi, par amputāciju solot samaksāt 500 mārciņas. Pēc Gustavsona aresta viņa dzimumlocekli atrada uzglabātu atvilktnē viņa mājās. Pēc diviem gadiem Neitens Arnolds viņam daļēji nogrieza krūtsgalu, bet Džeikobs Krimlijs-Eplbijs iesaldēja viņa kreiso kāju, lai sagatavotu amputācijai. Šos trīs vīriešus notiesāja jau pērn, viņiem piespriežot no nosacīta 2 gadu cietumsoda līdz reālam 5 gadu ieslodzījumam. Palicis bez kājas, Gustavsons pārvietojās invalīdu ratiņos un saņēma invalīda pabalstu, kopumā saņemot 18,5 tūkstošus mārciņu.