foto: EPA/Scanpix
Soctīklos sajūsminās par hakeru uzlauzto Putina Uzvaras dienas parādes translāciju Krievijas televīzijā
Pasaulē
2024. gada 10. maijs, 12:33

Soctīklos sajūsminās par hakeru uzlauzto Putina Uzvaras dienas parādes translāciju Krievijas televīzijā

Ziņu nodaļa

metro.co.uk/Jauns.lv

Pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu vērsušies hakeri, kuri sabotēja viņa Uzvaras dienas parādes pārraidi televīzijā, pazemojošā veidā pielīdzinot Krievijas diktatoru Trešā reiha fīreram Ādolfam Hitleram. Šis hakeru solis nav palicis bez ievērības soctīklu lietotājiem ārzemēs, kuri to atzinīgi novērtē.

Kamēr Krievija atzīmēja nacistiskās Vācijas sakāvi Otrajā pasaules karā, Uzvaras dienas parādi pārraidot televīzijā, vismaz četros reģionos Krievijā parādes vietā tika pārraidīti kadri ar kara postījumiem Ukrainā. Putins tādējādi tika salīdzināts ar Hitleru un viņa patriotiskais simbols “Z” pielīdzināts svastikai.

Katrs krievu karavīrs tika apzīmēts ar vārdiem "slepkava" un televīzijas skatītājiem Krievijā tika stāstīts arī par to, kā viņu prezidents ir atbrīvojis no cietuma slepkavas un pedofilus, lai tie dotos cīnīties karā.

Bija arī kadri no terorakta koncertzālē “Krokus Siti Holl” martā,apgalvojot, ka Putina drošības dienesti nav spējuši pasargāt cilvēkus, kā rezultātā asinspirtī gāja bojā 145 cilvēki.

Televīziju hakeri uzlauza vismaz četros Krievijas reģionos - Omskā, Irkutskā, Orenburgā un Baškortostānas Republikas.

Parādes pārraides kanāli, tostarp Putina runa, draudot Rietumiem ar saviem stratēģiskajiem kodolieročiem, tika pārtraukti.

Nav skaidrs, kurš bija atbildīgs par televīzijas translācijas uzlaušanu - opozīcijas grupa vai Ukrainas slepenie dienesti.

Arī ārvalstu soctīklos attiecīgais notikums guvis ievērību, daloties informācijā par hakeru paveikto, atzinīgi to novērtējot un pieļaujot, ka šiem kadriem vajadzētu "pamodināt" dažus no Krievijas iedzīvotājiem - likt paraudzīties uz karu Ukrainā citām acīm.

Daudzi soctīklu lietotāji hakeru rīcību nosaukuši par spožu izgājienu.

Jau ziņots, ka 9.maijā bijušajās Padomju Savienības republikās tiek atzīmēta tā dēvētā Uzvaras diena par godu uzvarai pār nacistisko Vāciju. 

Putins izmanto šo notikumu, lai sekmētu Krievijas patriotismu un militārismu Krievijas izraisītā kara pret Ukrainu laikā.

Daudzi novērotāji Putina uzmanību Otrajam pasaules karam uzskata par daļu no viņa centieniem atdzīvināt PSRS ietekmi un prestižu, kā arī viņa paļaušanos uz padomju praksi.

"Tā ir nepārtraukta sevis identificēšana ar PSRS kā nacisma sagrāvēju un jebkādas citas spēcīgas leģitimitātes trūkums, kas spiežot Kremli pasludināt "denacifikācijas" par kara mērķi," laikrakstam Carnegie Russia Eurasia sacīja eksperts Nikolajs Eplijs.

Viņš sacīja, ka Krievijas vadība ir "ieslodzījusies pasaules redzējumā, ko ierobežo padomju pagātne".