Nacista līdera Gēringa mājās uzieti cilvēku skeleti

Polijas varasiestādes noslēgušas izmeklēšanu, saistībā ar piecu cilvēku skeletiem, ko arheologi uzgājuši bijušajā nacistu militārajā bāzē Polijā. Vairāki mediji izteica ...

gallery icon
Pasaulē
2024. gada 8. maijs, 13:38

FOTO: kas ir bijušā nacista līdera mājās uzietie mirušie cilvēki? Pētnieki izsaka savas versijas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Polijas varasiestādes noslēgušas izmeklēšanu, saistībā ar piecu cilvēku skeletiem, ko arheologi uzgājuši bijušajā nacistu militārajā bāzē Polijā. Vairāki mediji izteica versijas par iespējamu vardarbīgu nāvi, jo mirstīgajām atliekām trūka rokas un pēdas.

Pirmdien, 6. maijā, Polijas prokurori paziņoja, ka noslēguši izmeklēšanu saistībā ar skeletiem, kas atrasti netālu no nacista līdera Gēringa mītnes. Amatpersonas norāda, ka mirstīgās atliekas, diemžēl, bijušas tik sliktā stāvoklī, ka izmeklētājiem nav izdevies noskaidrot mirušo identitātes vai viņu nāves cēloni. Lai gan izmeklētāji atzina, ka "līķi minētajā vietā gulējuši jau pārdesmit gadus, to noslēpumu, iespējams, neizdosies atklāt nekad".

Pētniekiem nav skaidrības, kas varētu būt mirušie, tomēr viņi nākuši klajā ar vairākām hipotēzēm. Apkārtnē kādreiz atradusies kapsēta, un, iespējams, kāds šeit nelegāli apglabājis savus tuviniekus. Tāpat izskan versijas, ka mirušie bijuši vietējie iedzīvotāji, kas 1945. gadā apmaldījās "Vilku midzeņa" tuvumā un pēc tam tika nošauti. Tomēr abos gadījumos tas neizskaidro no līķiem trūkstošo apģērbu un roku un pēdu kaulus.

Vēl viens izteiktais minējums pieļauj iespēju, ka pēckara gados šīm personām nāvessodu piesprieduši padomju vai poļu slepeno dienestu aģenti. Bet vēl pētnieki pieļauj iespēju, ka noziegumu pastrādājusi kāda netālu esoša okultisma kopiena. Paši arheologi ir apņēmības pilni turpināt iesākto stāstu un lūdz sabiedrības palīdzību noslēpuma atšķetināšanā: "Mēs būsim pateicīgi par jebkuru informāciju, ko varat mums sniegt. Par jebkuru teoriju, lai cik neiespējama tā arī izklausītos."

Jau ziņots, ka cilvēku mirstīgās atliekas tika atklātas 24. februārī Gierlozā, Polijas ziemeļaustrumos, nacistu komandcentrā, kas zināms arī kā "Vilku midzenis".  Mirstīgās atliekas piederējušas trim pieaugušajiem, pusaudzim un jaundzimušam mazulim, teikts ceturtdien publicētajā Polijas pilsētā Gdaņskā bāzētās vēsturiskās organizācijas "Latebra" fonda paziņojumā.

Pieci līķi bija izkārtoti viens otram blakus pie mājas, kur dzīvoja nacistu komandieris Hermanis Gērings. Pirmā pasaules kara laikā viņš bija pilots, bet Otrajā pasaules karā kļuva par vienu no ietekmīgākajiem nacistu līderiem un tuvu Ādolfa Hitlera draugu. Skeletiem līdzās bija sadeguši dēļi un kanalizācijas infrastruktūras atliekas, taču apģērba pēdu nebija, teikts paziņojumā.

Fonda valdes loceklis Adrians Kostrževs telekanālam CNN pastāstīja, ka komanda sākotnēji domājusi, ka atrakusi vecu vannas istabu. Tomēr pēc tam atrasti pelni, sadedzināta atslēga, un galvaskausa fragments. "Tas bija ļoti pārsteidzoši," viņš teica.

Nacistu bāze "Vilku midzenis" bija viena no lielākajām šāda veida Eiropā, norāda fonds. "Šī atklājuma unikalitāte slēpjas faktā, ka līķi atrasti trešā reiha vissmagāk apsargātā kompleksa telpās," lasāms paziņojumā. Hitlers tur kopumā pavadīja gandrīz trīs gadus. "Vilku midzenis" bija Ādolfa Hitlera Austrumu frontes militārais vadības centrs Otrajā pasaules karā. "Vilku midzenis" kļuva par galveno no fīrera vadības centriem Austrumeiropā.