foto: Ekrānuzņēmums
Stoltenbergs par ASV palīdzību Ukrainai: kavēšanās radīja sekas, bet vēl nav par vēlu
Pēdējo mēnešu laikā ienaidniekam atsevišķos frontes sektoros bija priekšrocības pār Ukrainu, jo tā atpalika ieroču jomā, norāda Stoltenbergs.
Pasaulē
2024. gada 22. aprīlis, 11:19

Stoltenbergs par ASV palīdzību Ukrainai: kavēšanās radīja sekas, bet vēl nav par vēlu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Palīdzības paketes Ukrainai akceprēšana Amerikas Savienoto Valstu (ASV) pārstāvju palātā nenotika pārāk vēlu. Tajā pašā laikā kavēšanās radīja sekas, televīzijas kanālā MSNBC paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Vēl nav par vēlu, bet, protams, kavēšanās ir radījušas reālas sekas," sacīja Stoltenbergs, atbildot uz jautājumu, vai ASV palīdzība ieradīsies laikā, lai kaut ko mainītu.

Pēdējo mēnešu laikā, kā atzīmēja ģenerālsekretārs, ienaidniekam atsevišķos frontes sektoros bija priekšrocības pār Ukrainu, jo tā atpalika ieroču jomā.

"Bet vēl nav par vēlu. Ukraiņi nodemonstrēja milzīgu meistarību savas valsts aizsardzībā. Mums ir jāatceras, ar ko mēs sākām šī kara sākumā,“ piebilda ģenerālsekretārs, atceroties "ekspertu" prognozes par Kijivas ieņemšanu "trīs dienās".

Ģenerālsekretārs atzīmēja, ka kopš pilna mēroga kara sākuma Ukraina ir atbrīvojusi 50% ienaidnieka okupēto teritoriju.

"Viņi (ukraiņi - red.) spēj notriekt Krievijas raķetes un veikt dziļus triecienus, kā arī ir atvēruši koridoru Melnajā jūrā. Tāpēc, ja mēs nodrošināsim ieročus, ukraiņi uzvarēs," sacīja Stoltenbergs.

ASV palīdzība Ukrainai

ASV Pārstāvju palāta nesen nobalsoja par palīdzību Ukrainai. Likumprojekts paredz 60,84 miljardus dolāru, no kuriem daļa tiks tērēta, lai papildinātu ASV krājumus. Pārējie līdzekļi tiks izlietoti:

  • progresīvu ieroču sistēmu un aizsardzības pakalpojumu iepirkums;
  • pašreizējās ASV militārās operācijas Eiropā;
  • pastāvīga atbildība par palīdzību Ukrainai.

"New York Times" rakstīja, ka Ukraina pirmo palīdzības partiju varētu saņemt dažu dienu laikā pēc tam, kad likumprojektu būs parakstījis Baltā nama vadītājs Džo Baidens.