foto: No Tech For Apartheid
“Google” darbiniekiem protests pret Izraēlu maksā darbu
"Google" darbinieku pikets
Pasaulē
2024. gada 21. aprīlis, 18:25

“Google” darbiniekiem protests pret Izraēlu maksā darbu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

“Google” vadība atlaidusi no darba 28 darbiniekus, ka sarīkoja sēdošo protestu pret l,2 miljardus dolāru vērtu līgumu ar Izraēlu.

Protestētāji sarīkoja desmit stundu ilgu akciju “Google” birojos Ņujorkā un Sannivelā Kalifornijā. Palestīniešu atbalstītāji, no kuriem daļa valkāja tradicionālos arābu lakatus, 16. aprīlī ieņēma vadītāja kabinetu Kalifornijā, bet nākamās dienas vakarā jau varēja meklēt jaunu darbu.

“Viņi pārņēma biroja telpas, bojāja mūsu īpašumu un fiziski kavēja citu “Google” darbinieku darbu. Viņu uzvedība bija nepieņemama, ārkārtīgi graujoša un lika kolēģiem justies apdraudētiem,” teikts Google globālās drošības viceprezidenta Krisa Rakova iekšējā paziņojumā, ko ieguvis laikraksts “The New York Post”.

Ņujorkā protestētāji “okupēja” uzņēmuma mītnes desmito stāvu, protesti notika arī Sietlā, akcija nosaukta par “No Tech for Genocide” – “Nē tehnoloģijas genocīdam”.

Rakovs norādījis, ka šāda rīcība nepārprotami pārkāpj “Google” noteikumus, kas jāievēro visiem darbiniekiem, tostarp, kas attiecas uz “uzmākšanos, diskrimināciju, atriebību”.

Atlaistie darbinieki ir saistīti ar grupu “No Tech For Apartheid”, kas kritizējusi “Google” reakciju uz Izraēlas karu pret “Hamas”. Viņi pieprasīja, lai “Google” izstājas no 1,2 miljardu dolāru vērtā “Project Nimbus” līguma, ar kuru “Google Cloud” un “Amazon Web Services” sniedz mākoņdatošanas un mākslīgā intelekta pakalpojumus Izraēlas valdībai un militārpersonām.

Savā paziņojumā šī grupa apsūdz “Google” izpilddirektoru Sundaru Pičai un uzņēmuma mākoņdatošanas izpilddirektoru Tomasu Kurjanu vaino peļņā no genocīda: “Mēs nevaram saprast, kā šie vīri spēj gulēt naktīs, kamēr viņu tehnoloģijas ir ļāvušas nogalināt, pazust vai vai tikt ievainotiem 100 000 palestīniešu Izraēlas genocīda pēdējos sešos mēnešos – un skaitīt [naudu].”

Ņujorkas policija informē, ka protestā piedalījās ap 50 dalībnieku, arestēti četri par neatļautu iekļūšanu “Google” ēkā. Kalifornijā bijuši ap 80 protestētāju, arestēti pieci, kas atteicās atstāt ēku, vēlāk atbrīvoti bez kriminālas apsūdzības.

Martā “Google” atlaida programmatūras inženieri, kurš pārtraucatehnoloģiju konferenci Ņujorkā, paziņojot vienam no uzņēmuma vadītājiem Izraēlā: “Es atsakos veidot tehnoloģiju, kas veicina genocīdu.”