foto: Zumapress/Scanpix
Pēc uzbrukuma Izraēlai ASV un ES plāno jaunas sankcijas pret Irānu
Pentagona gaisa spēku preses sekretārs, ģenerālis Pets Raiders atbild uz žurnālistu jautājumiem preses brīfingā Pentagonā 2024. gada 16. aprīlī Ārlingtonā, Virdžīnijā.
Pasaulē
2024. gada 17. aprīlis, 11:34

Pēc uzbrukuma Izraēlai ASV un ES plāno jaunas sankcijas pret Irānu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/BBC

Pēc nedēļas nogalē notikušā uzbrukuma Izraēlai, ASV un Eiropas Savienība paziņojušas par ieceri noteikt turpmākas sankcijas pret Irānu.

ASV finanšu ministre Džaneta Jelena sacīja, ka viņa "tuvākajās dienās" plāno rīkoties šajā kontekstā, savukārt ES ārpolitikas vadītājs Žuzeps Borels sacīja, ka dalībvalstu bloks pie jaunu sankciju noteikšanas strādā.

Izraēla mudinājusi savus sabiedrotos noteikt sankcijas Teherānas raķešu programmai. Apvienoto Nāciju Organizācijas sankcijas šai programmai noslēdzās oktobrī. Attiecīgās sankcijas bija saistītas ar plašāku vienošanos par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu. Tomēr vairākas valstis, tostarp ASV, ES un Apvienotā Karaliste, sankcijas saglabāja un pat pastiprināja.

Izraēlas armijas štāba priekšnieks ģenerālleitnants Herci Halevi pirmdien sacīja, ka Irānas uzbrukums nepaliks bez atbildes reakcijas.

Irānas pirmajā tiešajā uzbrukumā Izraēlai sestdien, 13. aprīlī, no Irānas, Irākas, Sīrijas un Jemenas novirzītas vismaz 300 raķetes un bezpilota lidaparāti, un lzraēla notriekusi un tās sabiedrotie notriekusi lielāko daļu no tiem.

Teherāna paziņoja, ka uzbrukums ir atriebība par iespējamo Izraēlas gaisa triecienu tās konsulātam Sīrijā 1. aprīlī, kurā gāja bojā 13 cilvēki.

Šķiet, ka līdz šim Izraēla ir pretdarbojusies tikai ar diplomātisku ofensīvu. Tās ārlietu ministrs mudināja vairāk nekā 30 valstis noteikt sankcijas pret Irānas raķešu programmu.

Tā arī ir aicinājusi Islāma revolucionāro gvardu korpusu (IRGC) – galveno militāro, politisko un ekonomisko spēku Irānā – atzīt par teroristu organizāciju. ASV to jau ir izdarījusi, bet Apvienotā Karaliste vēl ne.

ASV finanšu ministre paudusi, ka ASV tuvākajās dienās plāno noteikt papildu sankcijas pret Irānu, lai izskaustu terorisma finansēšanu Irānā. Potenciālā joma, kur varētu likt šķēršļus, ir Irānas naftas eksports.

G7 grupa patlaban koordinē diplomātisko reakciju uz Irānas uzbrukumu. Tikmēr Irāna ir norādījusi, ka uzskata šo lietu par "pabeigtu", ja vien Izraēla neīstenos pretpasākumus - Irānas prezidents Ebrahims Raisi brīdinājis, ka "vismazākie soļi pret Irānas interesēm noteikti tiks sagaidīta ar smagu, plašu un sāpīgu atbildi".

Irānas sabiedrotā Krievija arī mudinājusi uz savaldību, otrdien paziņoja Kremlis pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina un prezidenta Raisi sarunvalodas.