foto: ZUMAPRESS.com
Katalonijas premjerministrs: neatkarības referendums ir neizbēgams
Katalonijas premjerministrs Pere Aragoness 08.04.2024.
Pasaulē
2024. gada 9. aprīlis, 10:18

Katalonijas premjerministrs: neatkarības referendums ir neizbēgams

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Katalonijas premjerministrs Pere Aragoness pirmdien Spānijas Senātā paziņojis, ka referendums par iespējamo Katalonijas neatkarību "pārstās būt nekonstitucionāls un neiespējams", tāpat kā katalāņu separātistu amnestija.

Apmaiņā pret Katalonijas separātistu partiju atbalstu parlamentā pēc Spānijas parlamenta vēlēšanām pērn jūlijā, Spānijas premjerministrs Pedro Sančess piekrita amnestēt katalāņus, pret kuriem ierosināta tiesvedība vai kas ir notiesāti saistībā ar neveiksmīgo 2017.gada Katalonijas neatkarības referendumu.

Līdz tam Sančess noraidīja ideju par amnestiju, un joprojām noraida ideju par jaunu Katalonijas neatkarības referendumu. Sančess paziņojis, ka Katalonijas neatkarības referendums ir "sarkanā līnija", ņemot vērā, ka tas būtu pretrunā ar Spānijas konstitūciju.

"Lai cik daudz cilvēki nekliegtu, amnestija būs neizbēgama, tāpat kā vienotais finansējums (turpmākā nodokļu iekasēšana reģionālā līmenī) un referendums," Senāta Autonomo kopienu vispārējā komisijā uzsvēra Aragoness. Komisijā tika apspriests ziņojums par amnestijas likuma ietekmi uz pārējiem Spānijas reģioniem. "Mēs nesaprotam neiespējamību. Katalonija nesaprot neiespējamības," piebilda Katalonijas premjerministrs.

Šī nav pirmā reize, kad Aragoness un viņa konkurents, bijušais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons netieši draudējuši Sančesam ar jauna referenduma izsludināšanu. Viņi vairākkārt norādījuši, ka amnestijas likums ir tikai pirmais solis un separātistu mērķis  ir referendums par Katalonijas atdalīšanos no Spānijas.

Saskaņā ar nesen veiktu aptauju 51% katalāņu noraidītu Katalonijas atdalīšanos no Spānijas, bet 42% to atbalstītu. Sančesa mazākuma valdība ir atkarīga no Katalonijas separātistu partiju atbalsta parlamentā.

Katalonijā 12.maijā paredzētas pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, kurās aptaujas sola uzvaru Sociālistu partijai, bet par otro vietu gaidāma sīva cīņa starp separātistu partijām "Kopā par Kataloniju"  un "Katalonijas Kreisie republikāņi" .