foto: EPA/Scanpix
Soli no katastrofas. Zaporižjas AES Krievijas apšaudes dēļ pārtraukta ārējā gaisa līnija
Krievijas armijas karavīri okupētajā Zaporižjas AES teritorijā.
Pasaulē
2024. gada 4. aprīlis, 11:31

Soli no katastrofas. Zaporižjas AES Krievijas apšaudes dēļ pārtraukta ārējā gaisa līnija

Jauns.lv

Ceturtdien, 4. aprīlī, Krievijas apšaudes dēļ tika atslēgta ārējā gaisvadu līnija VL-330 kV Zaporižjas termoelektrostacija - Ferosplavna. Caur to okupētā Zaporižjas AES saņēma jaudu no Ukrainas energosistēmas, lai stacija apmierinātu savas vajadzības, vēsta "Energoatom".

"Pašlaik Eiropas lielākā atomelektrostacija ir savienota ar Ukrainas energosistēmu tikai ar 750 kV Dņepras elektropārvades līniju, kuras darbību nesen atjaunoja Ukrainas enerģētiķi," teikts paziņojumā.

Tiek atzīmēts, ka tas kārtējo reizi apdraud ārkārtas situācijas iestāšanos okupētajā Zaporižjas AES, jo "ja tiks atslēgta šī pēdējā sakaru līnija ar iekšzemes elektrotīklu, stacija būs uz kārtējā elektroapgādes pārtraukuma robežas, kas ir nopietns stacijas drošas darbības nosacījumu pārkāpums."

Turklāt "Energoatom" paziņoja, ka Zaporižjas AES nekavējoties pilnībā jānonāk Ukrainas, tās likumīgā operatora "Energoatom" kontrolē. Turklāt Krievijai ir jāizvāc no stacijas savus militāristus un militārā tehnika.

Zaporižjas AES krievu okupācijā

Eiropas lielāko atomelektrostaciju Zaporižjā Krievijas armija sagrāba 2022. gada 4. martā. Pēc okupantu kontrolētās Kahovkas HES uzspridzināšanas pastāv bažas, ka ...

gallery icon

Situācija okupētajā Zaporižjas AES

Zaporižjas atomelektrostaciju – Eiropas lielāko atomelektrostaciju – pilna mēroga iebrukuma sākumā ieņēma Krievijas iebrucēji. Okupanti Zaporižjas AES teritorijā izvietoja militāro tehniku. Visas okupācijas laikā stacija vairākas reizes tika atslēgta no Ukrainas energosistēmām.

Staciju nesen apmeklēja Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) eksperti, kuri ik pa laikam rotē. Pagājušajā reizē krievi neielaida IAEA Zaporižjas AES reaktora zālēs.

"Energoatom" norāda, ka kopš okupācijas sākuma Zaporižjas AES notikuši vismaz 8 pilnīgas elektroenerģijas padeves pārtraukumi. Šādi incidenti var apdraudēt kodoldrošību un radiācijas drošību ne tikai Ukrainai, bet arī citām valstīm.

Tāpat IAEA nesen paziņoja, ka atklājusi jaunas mīnas Zaporižjas atomelektrostacijas teritorijā.