foto: ZUMAPRESS.com
"Google" dzēsīs "incognito" režīmā veiktus ierakstus
Google Chrome 'incognito' režīma logs
Pasaulē
2024. gada 3. aprīlis, 09:30

"Google" dzēsīs "incognito" režīmā veiktus ierakstus

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/BBC

"Google" piekritusi izdzēst miljardiem "Google Chrome" privātajā režīma veiktus ierakstus un pakļauties ierobežojumiem saistībā ar lietotāju informācijas uzglabāšanu un lietotāju izsekošanu, saskaņā ar tiesas izlīguma nosacījumiem.

Šis ir iznākums 2020. gadā ASV ierosinātajai kolektīvajai prasībai tiesā pret "Google", kurā tehnoloģiju gigantu apsūdzēja cilvēku privātuma pārkāpšanā, vācot lietotāju datus, pat tad, kad tie internetu pārlūkoja privātajā režīmā jeb "incognito režīmā". Kolektīvajā tiesas prasībā norādīts, ka "Google" jāatlīdzina zaudējumi 5 miljardu dolāru apmērā.

"Google" piekrīt tiesas izlīgumam, tomēr apstrīd apgalvojumus privātuma pārkāpumiem. Kompānija jau ir veikusi izmaiņas, reaģējot uz šo prasību. Privāto datu dzēšana attieksies arī uz pārlūka lietotājiem ārpus Amerikas Savienotajām Valstīm.

Janvārī, neilgi pēc tam, kad abas puses paziņoja par plāniem izbeigt lietu, uzņēmums atjaunināja savu informāciju, lai skaidri norādītu, ka tas joprojām izseko lietotāju datus pat tad, ja lietotāji izvēlējās meklēt privāti vai izmantoja "incognito" iestatījumu. Šis režīms nodrošina tikai nosacītu privātumu, jo tas nesaglabā pārlūkošanas darbību tikai izmantotajā ierīcē.

Tajā pašā mēnesī, uzņēmums paziņoja, ka izmēģinās jaunu funkciju, kas automātiski bloķēs trešo pušu sīkfailus, kas palīdz izsekot lietotāju aktivitāti. Kompānija padarīja šo funkciju automātisku lietotājiem, kas izmanto privāto režīmu. Šo funkciju ieviesa īsi pēc tam, kad sākās šīs lietas izskatīšana tiesā. Uzņēmums 2020. gadā piekrita saglabāt šo funkciju 5 gadus.

Pirmdien "Google" piekrita izdzēst vairākus simtus miljardu privāto datu ierakstu, ko tā ievākusi. "Mēs esam priecīgi atrisināt šo tiesas prāvu, kuru vienmēr uzskatījām par bezjēdzīgu," teikts Google preses sekretāra Horhes Kastanedas paziņojumā, norādot, ka uzņēmums neplāno atmaksāt nekādus zaudējumus.

"Mēs esam priecīgi dzēst vecos datus, kas nekad nav bijuši asociēti ar noteiktu personu un nekad netika izmantoti nekāda veida [pārlūka] personalizēšanai." "Google" joprojām saskaras ar privātpersonu tiesas prāvām par privātuma pārkāpumiem, kas var novest līdz naudas sodiem.

Advokāts, kurš pārstāvēja lietotājus šajā kolektīvajā prasībā, izlīgumu nosauca par "vēsturisku soli, pieprasot godīgumu un atbildību no tehnoloģiju uzņēmumiem".

Prasībā tika apgalvots, ka, neraugoties uz "Google" teikto, kompānija bija izsekojusi lietotāju darbības pat tad, kad viņi iestatīja pārlūkprogrammu "Google Chrome" uz "incognito" režīmu.

Tiesas prāvā atklājās dokumenti, kuros "Google" darbinieki atzina ka "incognito" režīmu ir "mulsinošs juceklis" un pat vēstīja, ka šis režīms ir "meli", tā teikts pirmdienas izlīgumā.

Pagājušajā gadā tiesnese Ivonna Rodžersa noraidīja "Google" prasību izbeigt lietu, sakot, ka viņa nevar piekrist tam, ka lietotāji būtu sapratuši, ka "Google" var vākt informāciju par viņu pārlūkošanas darbībām.

Tagad lēmums par ierakstu dzēšanu tiks nodots apstiprināšanai tiesā.

Pēdējā laikā lielie tehnoloģiju uzņēmumi saskaras ar pastiprinātu savu darbību pārbaudēm ASV un ārpus tās. ASV uzņēmums "Google" un tā mātesuzņēmums "Alphabet" saskaras ar divām atsevišķām apsūdzībām par monopola stāvokli, ko ierosinājusi federālā valdība.

"Alphabet" 2022. gadā samaksāja gandrīz 400 miljonus ASV dolāru, lai apmierinātu ASV štatu prasības, jo kompānija izsekoja to lietotāju atrašanās vietu, kuri savās ierīcēs bija atteikušies no atrašanās vietas noteikšanas pakalpojumiem.

2023. gada decembrī "Alphabet" arī piekrita izlīgumam 700 miljonu dolāru apmērā, lai panāktu atrisinājumu tiesas prāvā, ko ierosināja vairāki ASV štati, kas to apsūdzēja par negodīgu konkurenci "Play veikalā" "Android" ierīcēs.