Lietuva izraidīs bijušo Kremļa kabatas organizācijas "Jedinstvo" līderi Valēriju Ivanovu
Valērijs Ivanovs (ekrānuzņēmums no video)
Pasaulē
2024. gada 2. aprīlis, 17:58

Lietuva izraidīs bijušo Kremļa kabatas organizācijas "Jedinstvo" līderi Valēriju Ivanovu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Bijušais propadomju organizācijas "Jedinstvo" ("Vienotība") — kādreizējās Latvijas "interfrontes" analoga — līderis, Krievijas pilsonis Valērijs Ivanovs nav apstrīdējis Lietuvas Migrācijas departamenta lēmumu izraidīt viņu no valsts, tādējādi lēmums ir stājies spēkā.

Ivanovs nelūdza pagarināt apelācijas iesniegšanas termiņu, kas nozīmē, ka jautājums par izraidīšanu netiks izskatīts tiesā.

Migrācijas departaments paziņoja, ka lēmums izraidīt Ivanovu no Lietuvas pieņemts pēc tam, kad tika izanalizēta publiski pieejamā informācija un saņemta papildu informācija no Valsts Drošības departamenta, Policijas departamenta un Valsts robežsardzes dienesta.

Tomēr pašlaik nav skaidrs, kad lēmums par izraidīšanu tiks izpildīts.

Kā paskaidroja Migrācijas departamentā, Ivanovs šobrīd tiek tiesāts krimināllietā, kurā viņam noteikts drošības līdzeklis - rakstveida apņemšanās neatstāt atrašanās vietu. "Tas nozīmē, ka šī apstākļa dēļ minētajam ārvalstniekam ir jāatrodas Lietuvā un pēc kriminālprocesa beigām un galīgā sprieduma stāšanās spēkā viņš tiks izraidīts," norādīja departamentā.

Valērijs Ivanovs nepaguris gadiem ilgi šausta Lietuvas "nacistisko" un "slimīgi rusofobisko" režīmu, viņa murgojumus regulāri publicē Krievijas plašsaziņas līdzekļos. Ivanova "Facebook" konts liecina, ka viņš ir arī sazvērestību teoriju propagandētājs, tostarp noliedzot arī ASV astronautu izkāpšanu uz Mēness.

Par viņa vēstures uzskatiem zīmīgs ir ieraksts viņa "Facebook" kontā pagājušā gada 23. augustā, pieminot bēdīgi slaveno staļiniskās PSRS un nacistiskās Vācijas neuzbrukšanaas paktu un tā slepeno protokolu (kura esamību PSRS noliedza līdz pat 80. gadu beigām). Izrādās, tajā runa nav bijusi par plānoto Baltijas valstu aneksiju, nē — Ivanovs stāsta, ka Lietuva no Molotova-Ribentropa pakta ir tikai ieguvusi, no asiņainā tirāna Josifa Staļina saņemot "dāvanu" — tagadējo galvaspilsētu Viļņu, kuru Polija sagrāba 1920. gadā, anektēja 1922. gadā, bet kas pēc Vācijas un PSRS kopīgi veiktās Polijas valsts iznīcināšanas 1939. gada rudenī nokļuva Sarkanās armijas rokās. 1940. gadā Staļins anektēja Lietuvu kopā ar Latviju un Igauniju.

2023. gada novembrī Lietuvas Migrācijas departaments anulēja Krievijas pilsonim Ivanovam izsniegto uzturēšanās atļauju, atzīstot viņu par draudu nacionālajai drošībai. Viņš aktīvi ir atbalstījis Kremļa režīmu un izplatījis tā propagandu saistībā ar karu Ukrainā.

Pērn septembrī Lietuvas Ģenerālprokuratūra informēja Ivanovu, ka viņš tiek turēts aizdomās par publisku atbalstu starptautiskajiem un padomju noziegumiem pret Lietuvu.

1997. gada jūlijā Ivanovam tika piespriests viena gada cietumsods par 1991. gada 13. janvārī Lietuvā nogalināto zaimošanu. Viņš izdeva grāmatu, kurā apgalvoja, ka Lietuva ir viltojusi informāciju par bojāgājušajiem un patiesībā padomju armija Viļņā neesot nogalinājusi nevienu brīvības aizstāvi.

2018. gadā viņš atkal nonāca tiesībsargājošo institūciju uzmanības lokā, kad viņu aizturēja aizdomās par spiegošanu Krievijas labā. Vēlāk viņš tika atbrīvots.

"Jedinstvo" Lietuvā darbojās no 1988. līdz 1991. gadam kā Kremļa izveidotais pretstats kustībai "Sajūdis", lai cīnītos ar Lietuvas neatkarības piekritējiem. Pēc 1991. gada Maskavas augusta puča izgāšanās un Lietuvas neatkarības atjaunošanas organizācija izbeidza savu darbību.