foto: AFP/Scanpix
ANO: Izraēlai un Hamas nekavējoties jāsāk pamiers
ANO ģenerālsekretārs Antonio Gutērrešs pārbauda Izraēlas apturētu humānās palīdzības kravu
Pasaulē
2024. gada 23. marts, 18:43

ANO: Izraēlai un Hamas nekavējoties jāsāk pamiers

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs sestdien aicināja nekavējoties sākt pamieru mēnešiem ilgušajā karadarbībā starp Izraēlu un palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās".

"Tagad, vairāk nekā jebkad iepriekš, ir pienācis laiks tūlītējam humānam pamieram," teica Gutērrešs, kurš sestdien apmeklēja Rafahas robežšķērsošanas punktu uz Ēģiptes robežas ar Gazas joslu.

"Ir laiks apklusināt šaujamieročus. Palestīnieši Gazā, bērni, sievietes, vīrieši joprojām ir iesprostoti nepārtrauktā murgā. Kopienas iznīcinātas, mājas sagrautas, veselas ģimenes un paaudzes noslaucītas," piebilda ANO ģenerālsekretārs.

Viņš arī uzsvēra, ka ir laiks "patiešām piepildīt Gazu ar dzīvību glābšanai nepieciešamo palīdzību".

Rafaha ir vienīgais robežšķērsošanas punkts uz Gazas joslu, kuru nekontrolē Izraēla. Pašlaik ap 7000 kravas automašīnu ar humāno palīdzību gaida Ēģiptes Ziemeļsīnāja provincē, lai iebrauktu Gazas joslā, paziņoja Ēģiptes provinces gubernators Mohammeds Abdelfadeils Šouša.

Sestdien Sīnāja pussalā Gutērrešs tikās ar ievainotajiem palestīniešiem, kas ārstējas Arīšas slimnīcā.

ANO ģenerālsekretārs Gazas joslas pierobežu apmeklē savā ikgadējā ramadāna solidaritātes braucienā.

Piektdien ANO Drošības padome nepieņēma ASV virzītu rezolūciju ar aicinājumu ievērot pamieru karā Gazas joslā. Ķīna un Krievija izmantoja savas veto tiesības.

Pieaug bažas, ka Izraēlas plānotā ofensīva Rafahā vēl vairāk saasinātu humāno situāciju nabadzības un konfliktu plosītajā teritorijā.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens ceturtdien teica, ka Izraēlas sauszemes ofensīva Rafahā būtu kļūda un tā nav nepieciešama "Hamās" sakaušanai. Savukārt Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu uzstāj, ka tāda ofensīva ir nepieciešama, lai sasniegtu mērķi sakaut "Hamās", jo pilsēta ir "Hamās" bastions un tur ir četri kaujinieku bataljoni.

ANO dati liecina, ka Rafahā patvērumu meklē vairāk nekā viens miljons palestīniešu, kas devušies prom no cittām vietām Gazas joslā.

Gutērrešs iepriekšējo reizi apmeklēja Rafahu oktobrī pēc "Hamās" slaktiņa Izraēlā.

ASV, Katara un Ēģipte kā vidutāji cenšas jau nedēļām ilgi cenšas panākt pamieru starp "Hamās" un Izraēlu un Gazā turēto ķīlnieku atbrīvošanu.

Pagājušā gada 7.oktobrī "Hamās" sarīkotajā slaktiņā Izraēlā teroristi noslepkavoja aptuveni 1160 cilvēkus, pamatā civilpersonas, un sagrāba apmēram 250 ķīlniekus. "Hamās" gūstā joprojām ir 130 ķīlnieki, no kuriem, kā uzskata Izraēla, 33 ir miruši.

Reaģējot uz 7.oktobra slaktiņu Izraēla paudusi apņēmību iznīcināt "Hamās" un uzsākusi plašu militāro operāciju Gazas joslā.