Pasaulē
2024. gada 19. marts, 10:12

Pēdējās Avdijivkas aizstāvēšanas dienas: Ukrainas aizstāvji parāda, kādas bija cīņas par pilsētu pirms aiziešanas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ukrainas robežsargi parādījuši, kā viņu vienības cīnījās par Avdijivku, stāstot par pēdējām pilsētas aizsardzības dienām. Četru mēnešu laikā Krievijas karaspēks zaudēja vairāk nekā 40 tūkstošus okupantu un simtiem bruņutehnikas vienību.

Pagājušā gada oktobrī Krievijas karaspēks sāka plaša mēroga uzbrukumu ar mērķi ielenkt Avdijivku. Ukrainas Valsts robežsardzes dienests atzīmēja, ka četru mēnešu aktīvo kauju laikā ienaidnieks zaudēja vairāk nekā 45 000 tūkstošus militārpersonu (ievainoti un nogalināti) un vairākus simtus bruņumašīnu.

foto: Ekrānuzņēmums
Ukrainas robežsargs Volodimirs atklāj, ka okupantu uzbrukumiem neredzēja galu. "Uzbrukums, pīppauze, jauns uzbrukums," norāda Ukrainas aizstāvis.

"Šajā laikā blakus Ukrainas bruņoto spēku un citu aizsardzības spēku vienībām par pilsētu cīnījās arī Ukrainas robežsargi. Savas pozīcijas pēc attiecīgās pavēlniecības pavēles viņi atstāja tikai 17. februārī," norāda departamentā.

Video redzami stāsti par Valsts robežsardzes dienesta karavīriem, kuri ieņēma pozīcijas karstajos punktos. Ukrainas aizstāvji piemin visgrūtākos pretošanās brīžus Krievijas karaspēku.

Situācija Avdijivkas virzienā

Naktī uz 17. februāri Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Aleksandrs Sirskis paziņoja par lēmumu izvest Ukrainas karaspēku no Doneckas apgabala Avdijivkas, kam draudēja ienaidnieka ielenkšana. 18. februārī operatīvā karaspēka grupējuma "Taurija" spīkers Dmitrijs Ļihovojs paziņoja, ka Ukrainas aizsardzības spēki pabeiguši vienību izvešanu no pilsētas.

Tikmēr Krievijas karaspēks neapstājās pie Avdijivkas ieņemšanas un lieliem spēkiem turpina virzīties uz priekšu, izdarot spiedienu uz apkārtējiem ciemiem. 26. februārī Ukrainas bruņotie spēki atkāpās no Doneckas apgabala Lastočkines ciema, kas atrodas 6 km attālumā no Avdijivkas. Turklāt 27. februārī Ukrainas bruņotie spēki atkāpās no Severnes un Stepnes ciemiem Avdijivskas virzienā.

29. februārī Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Aleksandrs Sirskis sacīja, ka Krievijas uzbrukuma vienības cenšas izlauzties cauri ukraiņu karaspēka aizsardzībai un ieņemt Toņenki, Orlivkas, Semeņivkas, Berdiču, Krasnohorivkas ciemus. Proti, Ukrainas bruņotie spēki izdzina okupantus no Doneckas apgabala Pokrovskas rajona Orlivkas ciema nomalēm, kur viņiem izdevās izlauzties cauri.

Karaspēka operatīvi stratēģiskās grupas "Tauria" komandieris Aleksandrs Tarnavskis 1. martā ziņoja, ka Krievijas karaspēks gūst lokālus panākumus Avdijivkas virzienā. Tas ir saistīts ar vairākiem faktoriem, lai gan situācija šajā frontes posmā joprojām ir dinamiska.

Šobrīd Ukrainas karaspēks turpina noturēt aizsardzību Avdijivkas virzienā. Aizvadītās diennakts laikā ukriņu aizstāvji ir atvairījuši 7 ienaidnieka uzbrukumus Berdiču, Orlivkas, Toņenkes, Ņevelskes, Doneckas apgabala apdzīvotajos rajonos. Ienaidnieks veica gaisa triecienus Doneckas apgabala Očeretino un Novobahmutivkas ciemu apgabalos.