Pasaulē
2024. gada 16. marts, 14:18

Iebiedēšana, kukuļošana un spiediens. Okupācijā esošie ukraiņi ir spiesti "balsot" par Putinu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievu iebrucēji Ukrainas okupētajās teritorijās liek iedzīvotājiem balsot tā dēvētajās Krievijas Federācijas prezidenta "vēlēšanās". Okupantu metodes ir iebiedēšana, kukuļošana un spiediena izdarīšana, vēsta Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde (HUR).

Izlūkdienests norāda, ka okupētajās Zaporižjas un Hersonas apgabalu daļās Krievijas okupācijas varas pārstāvji bruņotu militārpersonu un FDD virsnieku pavadībā ierodas ukraiņu mājās, lai izskaidrotu, "par ko viņiem jābalso".

Tikmēr okupanti apgalvo, ka var "uzzīmēt" diktatoram Vladimiram Putinam vairāk nekā 200% atbalstu, un "vēlēšanu" rezultāts paliks nemainīgs. Krievi dod mājienus, ka atteikšanās balsot norādīs uz pretkrievisku nostāju.

foto: Ekrānuzņēmums
Pensionāre okupētajā Severodoneckā līdzās bruņotam karavīram balso Krievijas prezidenta "vēlēšanās"

Pirms pāris dienām soctīklos parādījās video, kurā okupētajā Severodoneckā jau priekšlaicīgi savu balsi Krievijas prezidenta "vēlēšanās" nodeva kāda pensionāre. Līdzās kundzei stāv bruņots Krievijas karavīrs, tikmēr vēlēšanu komisija uzstāja, lai kundze nesteidzas, jo viss esot kārtībā.

HUR piebilst, ka Hersonas apgabalā pirms tā dēvētajām "vēlēšanām" marta sākumā okupanti rīkoja filtrācijas pasākumus, kuru laikā aizturēja "neuzticamos" ukraiņus. Galvenais kritērijs tam ir Krievijas pases neesamība.

Spiediens ir arī uzņēmējiem un skolotājiem. Okupanti viņus iebiedē ar atlaišanu un darba tiesību atņemšanu. Tikmēr okupētajās teritorijās cenšas piekukuļot pensionārus, lai viņi "balso" par Putinu.

"Neskatoties uz Krievijas okupācijas spēku spiedienu un represijām, okupēto teritoriju iedzīvotāji nevēlas piedalīties Putina varas nelikumīgā leģitimizācijā. Lielākā daļa cilvēku klusi pretojas okupantiem, ieslēdzoties savās mājās un visos iespējamos veidos cenšoties traucē tā dēvēto "mobilo vēlēšanu iecirkņu" pārstāvjiem, teikts ziņojumā.

Pseidovēlēšanas Krievijā

Krievijā tā dēvētās Valsts prezidenta "vēlēšanas" ilgs trīs dienas - no 2024. gada 15. līdz 17. martam.

Krievijas diktators Vladimirs Putins varētu palikt pie varas vismaz līdz 2030. gadam. Turklāt Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs jau paziņojis, ka Putins tiks pārvēlēts ar 90% balsu rezultātu.

Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde ziņo, ka Kremlis vāc balsis par diktatoru Putinu pat starp "mirušo dvēselēm" - krievu iebrucējiem, kuri gāja bojā karā pret Ukrainu.

Avoti izlūkdienestos ziņo, ka tā saukto Krievijas "vēlēšanu" tiešsaistes balsošanas sistēmā ir radusies kļūme. Tas ir Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldess kiberspeciālistu darbs.

Tikmēr vairāk nekā 50 ANO dalībvalstis nosodījušas Krievijas Federācijas rīkotās pseidovēlēšanas Ukrainas okupētajās teritorijās.