Krievijas deputāts: mums ir tiesības uz “specoperāciju” jebkurā valstī, kura 1945. gadā bija PSRS sastāvā
Jevgēņijs Fjodorovs (ekrānuzņēmums no "X")
Pasaulē
2024. gada 15. marts, 19:23

Krievijas deputāts: mums ir tiesības uz “specoperāciju” jebkurā valstī, kura 1945. gadā bija PSRS sastāvā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Odiozais Krievijas Valsts domes deputāts Jevgēņijs Fjodorovs izpļāpājies par “specoperācijas” patieso iemeslu, vienlaikus kārtējo reizi noliedzot bijušo PSRS republiku tiesības pastāvēt kā neatkarīgām valstīm.

Valsts identitāte nosakāma pēc Otrā pasaules kara rezultātiem. “Tas ir 1945. gads. Kurš 1945. gadā ietilpa kādas pasaules valsts sastāvā, tas šai valstij arī pieder, un iziet no šīs valsts sastāva tas var tikai ar centrālās varas piekrišanu,” paziņoja Fjodorovs. “Lūk, Ukrainas, Kazahstānas, Armēnijas un citu valstiskums balstās uz Maskavas piekrišanu tās uzskatīt par neatkarīgām. Taču šī piekrišana ir likumīga. Ja šo piekrišanu atsauks, bet [Krievijas eksprezidents] Dmitrijs Anatoļjevičs [Medvedevs] jau par to runāja attiecībā uz Ukrainu, tad dabiski tiek atcelta arī šī valstiskuma identitāte attiecībā pret 1945. gadu, nu un arī saskaņā ar starptautiskajām tiesībām,” sarunā ar gazeta.ru klāstīja odiozais impērists, piebilstot, ka šādā teritorijā pārvaldi veic saimniekvalsts, kurai tā piederēja pēc Otrā pasaules kara.

Jauns.lv jau vēstīja par Dmitrija Medvedeva izklāstīto “miera formulas” redzējumu. Viņaprāt, "kompromiss" varētu būt šāds — Ukrainas bezierunu kapitulācija, tās pilnīga likvidācija un iekļaušana Krievijas sastāvā, kā arī reparāciju maksāšana “cietušajai” Krievijai.

“Tieši tādēļ mums ir tiesības uz SMO [“speciālā militārā operācija”, kā Krievijā joprojām dēvē invāziju Ukrainā — red.] Ukrainā. Skaidrs, ka attiecībā uz Kazahstānu to nevajag, jo tā ir draudzīga valsts. Taču mums ir skaidri jānosaka: nevajag, kamēr tā ir draudzīga,” brīdināja Fjodorovs.

Pērn Fjodorovs Kazahstānu nodēvēja par “ne visai likumīga rakstura teritoriju”. Kazahstāna neizstājās no Padomju Savienības saskaņā ar starptautiskajām tiesībām, tādēļ šo valsti var uzskatīt par “ne visa likumīga rakstura teritoriju”, toreiz apgalvoja Fjodorovs, komentējot padomju impērijas atjaunošanu alkstošo un valsts neatkarību noliedzošo separātistu notiesāšanu Kazahstānā.

Fjodorovs uzskata, ka Kazahstāna būtībā ir otršķirīga valsts, kurai jānosaka noteikti ierobežojumi, kamēr nav atrisināts tās teritoriālā veseluma jautājums. Piemēram, viņš uzskata, ka Kazahstānai Krievija drīkst aizliegt iestāties NATO, aizliegt piekopt Krievijai nelabvēlīgu politiku un “rusofobiju”.

“Es runāju par likumību, proti, par tiesiskiem pamatiem — tie ir Otrā pasaules kara rezultāti un starptautiskās tiesības. Saskaņā ar starptautiskajām tiesībām Kazahstāna, protams, neizstājās no Padomju Savienības ar likumīgās procedūrām. Tas ir juridisks fakts, nekas vairāk. Tas dod pamatu uzskatīt Kazahstānu kā ne visai likumīga rakstura teritoriju juridiskā ziņā,” viņš prātuļoja.

Kazahstānas parlamenta deputāts Marats Bašimovs par šādiem izteikumiem ieteica Fjodorovam vērsties pie psihiatra. "Grūti komentēt ar 13 gadus veca puišeļa intelektu apveltīta Valsts domes deputāta provokācijas," portālam orda.kz paziņoja Bašimovs. 

Jevgēņijs Fjodorovs ir pazīstams “patriots”, kurš regulāri visās Krievijas nebūšanās vaino Ameriku, un aicina atjaunot Padomju Savienību, kā arī neatzīst Baltijas valstu, Ukrainas un visu citu Kremlim nelojālo bijušo padomju republiku neatkarību. Viņš iekļauts gan ASV, Liebritānijas un Eiropas Savienības sankciju sarakstā.

2020. gadā Kazahstānu pamatīgi nokaitināja cits Krievijas Valsts domes deputāts — bēdīgi slavenā PSRS ārlietu ministra Vjačeslava Molotova mazdēls Vjačeslavs Ņikonovs, kurš Kazahstānas teritoriju nodēvēja par “Krievijas lielu dāvanu”. “Kazahstāna vienkārši nepastāvēja. Ziemeļu Kazahstāna vispār bija neapdzīvota,' toreiz Krievijas televīzijā paziņoja Ņikonovs. "Un pati Kazahstānas teritorija ir liela Krievijas un Padomju Savienības dāvana.”