foto: IMAGO/SNA
Degošas urnas un "briljantzaļais". Kā norisinās vēlēšanas Krievijā?
Krievijas prezidenta vēlēšanu centra novērotājs
Pasaulē
2024. gada 15. marts, 15:45

Degošas urnas un "briljantzaļais". Kā norisinās vēlēšanas Krievijā?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šodien Krievijā norisinās prezidenta vēlēšanu pirmā diena. Vēlēšanu iznākums ir jau paredzams: visticamāk Vladimirs Putins saglabās varu. Ņemot vērā politiskās konkurences neesamību un brīvas informācijas trūkumu Krievijas medijos, šīs vēlēšanas nevar dēvēt par brīvām vai godīgām. Opozīcijas pārstāvji un citi individī dažādos veidos ir izrādījuši neapmierinātību vai citos veidos protestējuši pret šīm vēlēšanām, tai skaitā iznīcinot nodotās balsis.

Plašsaziņas līdzekļos publicēti vairāki atgadījumi, kad cilvēki dodas uz vēlēšanu iecirkņiem, lai sabojātu vēlēšanu biļetenus. Vienā no Maskavas vēlēšanu iecirkņiem 20 gadus veca sieviete tika aizturēta, jo balsu uzglabāšanas konteinerā ielēja antiseptiķi, paredzētu brūču dezinfekcijai, tautā dēvētu par “briljantzaļo”. Viņai draud līdz 800 eiro liela soda nauda vai gadu ilgs piespiedu pāraudzināšanas darbs.

Cita sieviete no Voroņežas reģiona arī apskādēja nodotos biļetenus ar to pašu tinktūru. Sieviete nodota policijai, bet urna aizzīmogota. 

Biļetenu urnas mēģināts sabojāt arī Rostovas apgabalā un Karačajā-Čerkesijā, pavēstīja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja vietnieks Nikolajs Bulajevs. "Divos [federācijas] subjektos urnās ielieta tinte, to dara gan sievietes, gan vīrieši." sacīja Bulajevs.

Rostovas apgabala Azovā ierosināta krimināllieta pret kādu vietējo iedzīvotāju, kas urnā ielējis briljantzaļo šķīdumu, vēsta portāls "161.ru", kamēr Karačajā-Čerkesijā kāda sieviete balsošanas urnā ielējusi tinti. izmeklēšanas komiteja ierosinājusi krimināllietu, ziņo izdevums RBK.

Belgorodā vēlēšanu iecirknī atskanējuši sprādzieni. Par cietušajiem, par laimi, nav ziņu. Savukārt, Maskavā, citā vēlēšanu iecirknī, kāda sieviete vēlēšanu urnā ielēja degšķidrumu, aizdedzināja to un notiekošo sāka filmēt. Neoficiāla informācija “Telegram” kanālos liecina, ka pa kādu no Sanktpēterburgas vēlēšanu iecirkņiem esot mests ar molotova kokteili.

Aktīvu neapmierinātu par notiekošajām “vēlēšanām” izrāda arī Prāgā. Pie Krievijas vēstniecības ir nostājusies gara cilvēku rinda ar plakātiem rokās.

Opozīcija aicinājusi atbalstītājus svētdien, galvenajā vēlēšanu dienā, ierasties balsošanas iecirkņos plkst.12, šādi sarīkojot klusējošā protesta akciju "Pusdienlaiks pret Putinu" Daži opozicionāri aicinājuši balsot ar nederīgiem biļeteniem, atzīmēt vairākus kandidātus vai ierakstīt biļetenā vārdu "Navaļnijs".

Prezidenta vēlēšanas Krievijā norisināsies līdz 17.martam