foto: EPA/Scanpix
Cīnās jau trešo dienu. Kā norit krievu brīvprātīgo reids Belgorodas un Kurskas apgabalos?
Krievijas Aizsardzības ministrijas preses dienesta publicēts kadrs ar sabojātu militāro tehnika robežšķērsošanas punktā netālu no Ņehotejevkas ciema Belgorodas apgabalā, Krievijā, 2024. gada 12. martā.
Pasaulē
2024. gada 14. marts, 11:19

Cīnās jau trešo dienu. Kā norit krievu brīvprātīgo reids Belgorodas un Kurskas apgabalos?

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas brīvprātīgo reids Krievijas Federācijas reģionos, kas robežojas ar Ukrainu, turpinās jau trešo dienu. Turpinās kaujas Kurskas un Belgorodas apgabalos, un, kā paredzēts, šodien šajos reģionos sāksies okupantu militāro objektu apšaudes, tāpēc aicinājums vietējiem iedzīvotājiem steidzami evakuēties joprojām ir aktuāls.

Kur notiek cīņas?

Šorīt tika ziņots par kaujām Belgorodas apgabala Spodarušino ciema rajonā. Prokremliskais "Telegram" kanāls "Mash" ziņoja, ka tā sauktie diversanti, ko resurss sauc par "ukraiņu", pietuvojusies no Ukrainas ciema Popivkas puses. Un tur izvērtusies kauja. Krievijas armija esot piesaistījusi aviāciju, lai atvairītu uzbrukumu. Un tā sauktie krievu militārie blogeri apgalvo, ka uzbrukumam Spodarušino tiek izmantota smagā tehnika.

Turklāt jau trešo dienu turpinās cīņa par Kurskas apgabala Tjotkinu. "Krievijas Brīvība" leģiona brīvprātīgais Aleksejs Baranovskis izteica interesantu priekšlikumu, kuru, viņaprāt, varētu izvirzīt Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam. Viņš sacīja, ka brīvprātīgie ir gatavi atkāpties no Tjotkino, ja Kremļa diktators izvedīs okupantus no Ukrainas pilsētas Melitopoles.

"Viņi pamet Melitopoli, un mēs viņiem atdodam Tjotkinu. Manuprāt, būs ļoti laba vienošanās," sacīja Baranovskis.

Pēc viņa teiktā, situācija Krievijas Federācijas pierobežas reģionos "attīstās ļoti dinamiski".

"Kaujas Tjotkinas apkaimē turpinās. Proti, situācija Kurskas apgabalā joprojām ir saspringta, kaujas notiek arī Belgorodas apgabalā. Mūsu īpašā atbrīvošanas operācija norisinās jau trešo dienu," piebilst Baranovskis.

Krievu brīvprātīgajiem Kurskas apgabala Tjetkinas ciemā okupantu militārajā bāzē izdevās iznīcināt divas munīciju noliktavas.

"Kamēr Putina armija iznīcina pilsoņu mājas, leģiona artilēristi Tjotkinā filigrāni iznīcināja uzreiz divas Putina karaspēka munīciju noliktavas," raksta Krievijas brīvprātīgie.

Pelēko zonu karte

Interaktīvā tiešsaistes militāro operāciju karte Ukrainā "DeepStateMap", kas ļauj sekot līdzi izmaiņām frontes līnijā un militāro operāciju gaitu Krievijas un Ukrainas karā, attēloja arī tā dēvētās pelēkās zonas Belgorodas un Kurskas apgabalos. Tās aizņem gandrīz 42 kvadrātkilometrus. Proti:

  • Tjotkina (Kurskas apgabals) - 11,29 kvadrātilometri;
  • Glotove/Kozinka (Belgorodas apgabals) - 14,88 kvadrātilometri;
  • Lozovaja Rudka (Belgorodas apgabals) - 0,34 kvadrātilometri;
  • Ņehotejevka (Belgorodas apgabals) - 1,57 kvadrātilometri;
  • Novaja Tavolžanka (Belgorodas apgabals) - 13,72 kvadrātilometri.

Apšaudes turpinās

Kopš rīta Belgoroda un reģiona apdzīvotās vietas tiek apšaudītas. Soctīklos tiek publicēti kadri ar degošu automašīnu, kurai, iespējams, tika uzbrukts. Savukārt Krievu brīvprātīgo korpuss (RDK) norāda, ka apšaudītajā automašīnā gājis bojā Krievijas armijas karavīrs Dmitrijs Aleksejevičs Goliškins (militārā vienība 31135).

Vietējās varas iestādes ziņoja par 4 upuriem, un Krievijas Aizsardzības ministrija ziņo, ka Krievijas pretgaisa aizsardzība, iespējams, notriekusi 8 gaisa mērķus virs Belgorodas apgabala. Neskatoties uz to, ka vietējie iedzīvotāji dzird spēcīgus sprādzienus un turpina sūdzēties par apšaudi.

Par evakuāciju

"Jūsu vadība nav veikusi nekādus pasākumus, lai jūs aizsargātu vai evakuētu, un mierīgo pilsētu un ciematu apšaude Ukrainā turpinās tāpat kā iepriekš! Mēs esam spiesti apšaudīt militāros objektus pierobežas reģionos! Evakuējieties nekavējoties!" teikts paziņojumā.

Vai brīvprātīgie sasniegs Maskavu?

"Krievijas Brīvības" leģions paziņoja, ka gatavojas gājienam uz Maskavu. Taču ir skaidrs, ka tas ir vairāku mēnešu mērķis.

"(Nokļūt Maskavā - red.) ir maksimālais plāns. Un tas acīmredzot nav šodienas un, iespējams, pat ne rītdienas uzdevums. Uzdevums ir vienkārši atbrīvot Krieviju no Putina. Nekost režīmam, nekaitēt tam." "Tas ir starpmērķis. Galu galā, protams, uzdevums ir gāzt šo Vladimira Putina režīmu, kad mēs izaugsim līdz atbilstošam skaitam un kad Krievijā izveidosies labvēlīga situācija," skaidroja "Krievijas Brīvība" leģiona pārstāvis Baranovskis.

Viņš norādīja, ka Krievijas brīvprātīgie tagad var veikt tikai ierobežotas militārās operācijas. Taču tās diezgan sāpīgi atspoguļojas situācijā Krievijā. Un tālāk cīnītāji sola, ka "būs vairāk".