Lietuvā ar āmuru uzbrūk Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda bijušajam vadītājam
Piekautais Leonīds Volkovs (ekrānuzņēmums no "X")
Pasaulē
2024. gada 13. marts, 00:05

Lietuvā ar āmuru uzbrūk Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda bijušajam vadītājam

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Lietuvas galvaspilsētā Viļņā uzbrukts krievu opozicionāram Leonīdam Volkovam, kurš vadīja nesen Krievijas Arktikas kolonijā nomocītā Alekseja Navaļnija izveidoto Korupcijas apkarošanas fondu.

Uzbrucēji izsita Volkova automašīnas logu, uzpūta asaru gāzi un sita viņu ar āmuru. Nozieguma vietā ieradusies policija un ātrā palīdzība. Ļaundarus meklē.

Alekseja Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša paziņoja, ka Volkovam uzbruka pie viņa mājas. Savukārt žurnālists Sergejs Parhomenko norādīja, ka Volkovs dzīvo vasarnīcu ciematā. “Tas nozīmē, ka tas nav nejaušs ielu huligāns vai laupītājs. Tas ir cilvēks, kurš speciāli uz turieni brauca, lai uzbruktu Volkovam.”

Cietušais nogādāts slimīcā.

43 gadus vecais Volkovs 2023. gada 9. martā atkāpās no fonda vadītāja amata pēc tam, kad atzinās, ka bez konsultācijām ar kolēģiem 2022. gada oktobrī bija parakstījis vēstuli fonda vārdā, aicinot Eiropas Savienību atcelt pret Kremlim tuvu miljardieri, “Alfa-Group” vadītāju Mihailu Fridmanu noteiktās sankcijas. Viņu nomainīja Marija Pevčiha.

2021. gada janvārī Krievijas Izmeklēšanas komiteja aizmuguriski viņu apsūdzēja “pusaudžu iesaistīšanā nelikumīgos mītiņos”, tiesa viņu aizmuguriski arestēja un izsludināja starptautiskajā meklēšanā. Pametis Krieviju, viņš pārcēlās uz dzīvi Viļņā.

2011. gadā dibinātais Korupcijas novēršanas fonds izpelnījās plašu ievērību ar Krievijas augstāko amatpersonu korupcijas atmaskošanu, sevišķi pēc filmas par eksprezidentu Dmitriju Medvedevu “Viņš jums nav Dimons”, kurš pēc tam kaut ko vervelēja par "kompotu" un lamāja filmas veidotājus.

Мisplašāko auditoriju ieguva pēc filmas par Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu “Pils Putinam. Vislielākā kukuļa vēsture”, kas izpelnījās 129 miljonus skatījumu. Zīmīgi, ka skandalozo filmu par Putina pili, pēc kuras gan pats Putins, gan viņa sulaiņi nožēlojami taisnojās pirmklasnieku līmenī, publicēja 2021. gada janvārī, kad Krievijā atgriezās Navaļnijs, kurš pirms tam ārstējās Vācijā pēc Krievijas drošības dienestu sarīkotā mēģinājuma viņu noindēt ar nervu paralītisko kaujas līdzekli “Novičok”.

Brīvībā Navaļnijs vairs neizkļuva, vispirms viņam piesprieda trīsarpus gadu ieslodzījumu, pēc tam jau deviņus gadus, bet 2023. gadā — jau 19 gadus, pašās gada beigās pārvedot uz necilvēcīgajiem apstākļiem Arktikas kolonijā, kur viņš nomira 47 gadu vecumā šā gada 16. februārī.

Loģiski, ka līdz pret Navaļniju, Krievijas varas iestādes veica aizvien bargākas represijas arī pret pašu fondu, 2019. gadā to pasludinot par “ārzemju aģentu”, bet 2021. gadā — likvidēja kā “ekstrēmistisku organizāciju”, kā arī tieši vai aizmuguriski arestēja tās vadošos darbiniekus. 2022. gada 22. martā Navaļnijs paziņoja par starptautiskā Korupcijas apkarošanas fonda izveidi. 2024. gada 29. janvārī Maskavas tiesa aizmuguriski arestēja Mariju Pevčihu par “viltus ziņu” izplatīšanu par Krievijas okupantu armiju, “ekstrēmistiskas sabiedrības darbības organizēšanu” un “vandālismu”.