foto: EPA/Scanpix
Studentam Krievijā piespriests cietumsods par Ukrainu atbalstošu Wi-Fi nosaukumu
Students ir jaunākais no Maskavas iedzīvotājiem sarakstā, kuri ir sodīti par saviem komentāriem vai darbībām pret karu.
Pasaulē
2024. gada 11. marts, 12:06

Studentam Krievijā piespriests cietumsods par Ukrainu atbalstošu Wi-Fi nosaukumu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Kādam studentam Maskavā piespriests 10 dienu cietumsods, jo viņš savu Wi-Fi tīklu nodēvējis par "Slava Ukraini!", kas nozīmē "Slava Ukrainai!".

Kopš kara sākuma Ukrainā Krievijā tūkstošiem cilvēku ir piespriesti cietumsodi vai naudas sodi par iebrukuma kritizēšanu vai Ukrainas atbalstīšanu.

Students tika arestēts Maskavā pēc tam, kad policists bija paziņojis varas iestādēm par šādu tīkla nosaukumu. Students tika atzīts par vainīgu "publiskā nacistu simbolikas vai ekstrēmistu organizāciju simbolu demonstrācijā". 

Tiesa norādīja, ka viņš tīklu izmantojis, lai popularizētu saukli "Slava Ukraini!" neierobežotam lietotāju skaitam Wi-Fi diapazonā." 

Krievijas prezidents Vladimirs Putins vairākkārt ir izteicis nepamatotus apgalvojumus par "neonacistu režīmu" Ukrainā un izmantojis to, lai attaisnotu savu iebrukumu.

Students ir jaunākais no Maskavas iedzīvotājiem sarakstā, kuri ir sodīti par saviem komentāriem vai darbībām pret karu. 

Pagājušajā mēnesī simtiem cilvēku tika aizturēti par ziedu nolikšanu opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija piemiņai, kurš aizdomīgos apstākļos nomira cietumā pie polārā loka.

Saskaņā ar "Amnesty International" izplatīto informāciju, pagājušajā gadā vairāk nekā 21 000 cilvēku cieta no Krievijas "represīvajiem likumiem", kas izmantoti, lai "apspiestu pretkara aktīvistus".  

Krievijā iebrukumu Ukrainā nedrīkst saukt par "karu" – tas ir jāsauc par "speciālo militāro operāciju".