Pasaulē
2024. gada 8. marts, 20:51

VIDEO: traki skati — pacelšanās laikā "Boeing" pazaudē riteni; tas uzgāžas automašīnai

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

ASV aviogiganta “Boeing” nedienas turpinās — ceturtdien, pacelšanās laikā no ASV pilsētas Sanfrancisko lidmašīnai “Boeing 777” lidmašīnai nokrita ritenis.

“United Airlines” lidmašīnai, veicot reisu uz Japānas pilsētu Osaku, pacelšanās laikā pazuda šasijas daļa, bet ritenis nokrita lidostas dienesta autostāvvietā. Par laimi, neviens uz zemes necieta, taču šasijas fragments sabojāja dažas automašīnas. Ja tuvumā būtu trāpījies kāds cilvēks, viņš būtu saspiests plakans, izteicās kāds aculiecinieks.

Tikmēr lidmašīna turpināja palielināt augstumu, bet pēc paziņojuma saņemšanas par incidentu, to novirzīja uz Losandželosu, kur lidaparāts sekmīgi nolaidās. Tajā atradās 235 pasažieri un 14 apkalpes locekļi.

Kompānija paziņoja, ka “Boeing 777” ir projektēts tā, ka spēj droši nolaisties pat tad, ja bojāti vai pazaudēti riteņi.

Janvārī ASV lidsabiedrības “Alaska Airlines” pasažieri piektdien pārdzīvoja Holivudas katastrofu filmas cienīgas sajūtas, kad gandrīz piecu kilometru augstumā “Boeing 737 Max 9” lidmašīna pazaudēja prāvu korpusa daļu.

Lidmašīna lidoja no Oregonas štata Portlendas uz Ontario pilsētu Kalifornijā, kad 4876 metru augstumā pēkšņi atlūza lidmašīnas korpusa daļa, ieskaitot iluminatoru. Par laimi, lidmašīna, kurā atradās 177 pasažieri un apkalpes locekļi, spēja veiksmīgi veikt avārijas nolaišanos Portlendā 35 minūtes pēc pacelšanās. Lidsabiedrības pārstāvis paziņojis, ka cietušo nav.

Kāds pasažieris stāstīja, ka no lidmašīnas kreisās aizmugurējās daļas atskanēja spēcīgs troksnis, un tika izmestas visas avārijas situācijām paredzētās skābekļa maskas. Viņš stāstīja, ka caurums sienā bijis tik liels, ka kādam tuvumā sēdošajam zēnam noplēsts krekls un izrauts ārā, un viņa mamma bija spiesta stingri turēt puiku, lai viņš netiktu izrauts ārā no lidmašīnas.

“Alaska Airlines” vadītājs Bens Minikuči toreiz paziņoja, ka kompānija uz laiku pārtrauks lietot 65 lidmašīnas, kuras atgriezīsies ekspluatācijā tikai pēc rūpīgas pārbaudes. ASV Federālā aviācijas administrācija (FAA) uzdevusi pārbaudīt 171 lidmašīnu.

Citā janvāra incidentā, lidmašīnai gatavojoties pacelties no Atlantas starptautiskās lidostas, "Delta Air Lines" pasažieru lidmašīnas "Boeing 757 "priekšējais ritenis nolūza un aizripoja. 
Neviens no 184 pasažieriem vai sešiem apkalpes locekļiem, kas atradās lidmašīnā, nav cietis šajā incidentā, kas notika Hārtfīldas-Džeksonas starptautiskajā lidostā.