Pasaulē
2024. gada 8. marts, 20:10

Baidens salīdzina Putinu ar Hitleru un aicina nepieļaut Ukrainas iekarošanu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

ASV prezidents Džo Baidens ceturtdienas uzrunā par stāvokli valstī īpašu uzmanību veltīja karam Ukrainā, pašreizējo situāciju salīdzinot ar 1941. gadu Eiropā un velkot paralēles starp toreizējo nacistiskās Vācijas fīreru Ādolfu Hitleru un Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu.

Dramatiski sākot savu runu, Baidens uzsvēra, ka 1941. gada janvārī toreizējais ASV prezidents Franklins Rūzvelts uzrunāja Kongresu, stāstot par nacistiskās Vācijas fīrera Ādolfa Hitlera izraisītajām kara šausmām Eiropā — tobrīd karš vēl nebija tieši skāris ASV.

"Mans uzdevums ir pamodināt šo Kongresu un brīdināt amerikāņu tautu", ka šobrīd uzbrukums brīvībai un demokrātijai notiek ne tikai pašu mājās, bet vienlaikus arī ārzemēs. "Aiz okeāna Krievijas [diktators Vladimirs] Putins maršē uz priekšu, iebrūkot Ukrainā un sējot haosu visā Eiropā un citur".

"Ja kāds šajā telpā domā, ka Putins apstāsies Ukrainā, es jums apliecinu, ka viņš neapstāsies. Bet Ukraina var apturēt Putinu, ja mēs atbalstām Ukrainu un nodrošinām ieročus, kas tai ir nepieciešami, lai aizstāvētos. Tas ir viss, ko Ukraina lūdz. Viņi nelūdz amerikāņu karavīrus," uzsvēra Baidens.

Pievēršoties savam konkurentam novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās, eksprezidentam Donaldam Trampam, Baidens sacīja, ka Tramps pakļaujas Putinam. "Mans priekštecis, bijušais republikāņu prezidents saka Putinam: "Dari, pie velna, ko vien gribi." Bijušais amerikāņu prezidents patiesi to teica, pakļaujoties Krievijas vadītājam. Tas ir skandalozi, tas ir bīstami, tas ir nepieņemami," sacīja Baidens.

"Es saku šim Kongresam: mums ir jāstājas pret Putinu," viņš uzsvēra. "Vēsture skatās. Ja ASV tagad aizies prom, tas pakļaus riskam Ukrainu, pakļaus riskam Eiropu, pakļaus riskam brīvo pasauli, pamudinot pārējos, kuri vēlas mums kaitēt."

"Mans vēstījums prezidentam Putinam ir vienkāršs. Mēs neaiziesim prom. Mēs nepakļausimies. Es nepakļaušos!"

Stundu ilgajā runā 81 gadu vecais Baidens mēģināja mazināt bažas par savu vecumu un parādīt sevi kā vienīgo alternatīvu 77 gadus vecajam nedemokrātiskajam Trampam. "Mans mūžs ir mani iemācījis pieņemt brīvību un demokrātiju. Nākotni, kas balstās uz Ameriku noteikušajām pamatvērtībām: godīgums, krietnums, cieņa, līdztiesība," sacīja Baidens. "Tagad daži citi cilvēki manā vecumā redz atšķirīgu stāstu: amerikāņu aizvainojuma, atriebības un atmaksas stāstu. Tas neesmu es."

Pēc bijušās Dienvidkarolīnas štata gubernatores Nikiljas Heilijas oficiālās izstāšanās no cīņas par republikāņu nomināciju gluži tāpat kā pirms četriem gadiem par Baltā nama saimnieka godu cīnīsies Džo Baidens un Donalds Tramps, tikai šoreiz pretējās lomās. Abu veterānu atkārtotā divcīņa nozīmēs arī to, ka šis būs absolūtais abu partiju kandidātu vecuma rekords, turpinot ne visiem tīkamo pēdējo triju vēlēšanu tendenci.

Kad 1980. gadā par ASV prezidentu tika ievēlēts 69 gadus vecais Ronalds Reigans — tobrīd visvecākais ievēlētais prezidenta amata kandidāts ASV vēsturē, reti kurš varēja iedomāties, ka pienāks laiks, kad šāds solīda vecuma kungs drīzāk atgādinās jaunekli uz nākotnes kandidātu fona. 2016. gada vēlēšanās kandidēja 69 gadus vecā Hilarija Klintone un 70 gadus vecais Donalds Tramps, 2020. gada vēlēšanās kandidēja jau 74 gadus vecais Tramps un 77 gadus vecais Baidens, bet šogad vēlēšanu dienā abi būs kļuvuši vēl par četriem gadiem vecāki — uzvaras gadījumā Baidens var Balto namu atstāt 2029. gada 20. janvārī 86 gadu vecumā!