foto: Pexels.com/@Engin Akyurt
Krievijas pilsoņi var zaudēt iespēju atpūsties vienā no saviem galvenajiem izbraukuma tūrisma galamērķiem
Turcija.
Pasaulē
2024. gada 6. marts, 05:25

Krievijas pilsoņi var zaudēt iespēju atpūsties vienā no saviem galvenajiem izbraukuma tūrisma galamērķiem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas pilsoņi var zaudēt iespēju atpūsties Turcijā, kas ir un paliek viens no galvenajiem izbraukuma tūrisma galamērķiem Krievijas iedzīvotājiem, kuri pērn veikuši vairāk nekā 6 miljonus braucienu uz republiku.

Sekojot lielajiem Turcijas eksportētājiem un Krievijas naftas pircējiem, sarežģījumis ar banku norēķiniem ar Krieviju sākušas izjust Turcijas viesnīcas. Kā vēsta "Aydworn' k", viesnīcas nevar saņemt maksu no Krievijas par Krievijas viesu izmitināšanu.

Naudas pārvedumi, kas sūtīti no Krievijas, vai nu nāk par vēlu, vai arī tiek sūtīti atpakaļ.

"Mūsu tūrisma jomas speciālisti, kuri vēlas piedalīties Maskavas starptautiskajā ceļojumu un tūrisma gadatirgū, kas norisināsies no 19. līdz 21. martam, nevar nosūtīt savas iemaksas. Mūsu viesnīcas nevar saņemt maksu par dzīvošanu no Krievijas," laikrakstam skaidroja partikas "Vatan" priekšsēdis Serdars Uskjuplu. Pēc Uskjuplu teiktā, ja sankcijas pret Krieviju turpinās darboties, Turcijas tūrisma biznesu gaida nopietnas problēmas, bet desmitiem tūkstošu uzņēmēju cietīs "milzīgus zaudējumus".

Uskjuplu piebilda, ka Turcijas kompānijas atrodas zem spiediena no Rietumu puses, kas vēlas graut tirdzniecības attiecības starp Maskavu un Ankaru. Turku biznesmeņiem, kas tirgojas ar Krieviju, draud ar ierakstīšanu ASV melnajos sarakstos. Šāda rīcība, pēc Uskjuplu domām, nodara nopietnu kaitējumu valsts ekonomikai.

Krievijas vēstnieks Turcijā Aleksejs Jerhovs atzina problēmu un paziņoja, ka turpinās intensīvs darbs pie tās noregulēšanas. Sarunas par banku maksājumiem Krievijas diplomāti sāka jau janvārī, taču rezultātu viņi nedeva. "Galvenais uzdevums ir saglabāt vai mazāk štatu funkcionēt norēķinu sistēmai starp apzinīgiem ārējās ekonomiskās darbības dalībniekiem - mūsējiem un turkiem," Jerhovu citē "RIA Novosti".

Kā iepriekš rakstīja "Ekonomim", atsaucoties uz situāciju pārzinošiem avotiem, kopš 2024. gada janvāra Turcijas bankas sākušas bloķēt maksājumus no Krievijas. Maksājumu plūsmas par tirdzniecības darījumiem praktiski apstājās, turklāt zem sitiena nonāca tirdzniecība nacionālajās valūtās: Turcijas bankas nepieņem no Krievijas ne liras, ne rubļus.

Dažas bankas sākušas anulēt iepriekš akceptētās transakcijas, aizbildinoties, ka darījumi skar "aizliegtās preces". Maksājumu blokāde kļuvusi praktiski totāla un skārusi visas nozares: bankas bloķē maksājumus no Krievijas Turcijas ķīmiskajām kompānijām, autodetaļu rūpnīcām, apģērbu un apavu ražotājiem.

Problēmas radušās neilgi pēc tam, kad Turciju apmeklēja ASV valsts sekterārs Entonijs Blinkens. Savas vizītes laikā viņš ar Turcijas Ārlietu ministrijas vadītāju Hakanu Fidanu pārrunāja "sankcijas un eksporta kontroli", kā arī iespējamos mēģinājumus tās apiet.

Nedaudz agrāk, novembra beigās, uz Ankaru lidoja ASV finanšu ministra vietnieks Volijs Adejemo, kurš bija atbildīgs par sankciju politikas kontroli. Pēc "Bloomberg" avotu teiktā, Adejemo atvedis "pēdējo brīdinājumu" Turcijas kompānijām: par pasākumu pret Krieviju pārkāpšanu viņiem piedraudēts ar finansiālām sankcijām, līdz pat piekļuves liegšanai Rietumu banku sistēmai.

Rezultātā Krievijas un Turcijas tirdzniecība krasi samazinājās. Preču piegāžu apjoms no Turcijas uz Krieviju februāra laikā krities par 33% - līdz 670 miljoniem dolāru, salīdzinot ar 1 miljardu dolāru 2023. gada attiecīgajā periodā. Gada divos mēnešos Turcijas eksports uz Krieviju bija 1, 29 miljardi dolāru pirms gada tas pārsniedza 2 miljardus dolāru.

Imports no Krievijas uz Turciju pagājušajā mēnesī arī kritās par vairāk nekā trešdaļu (36,65%) — no 2 miljardiem līdz 1, 3 miljardiem dolāru gadā.