foto: Publicitātes foto/labiennale.org
Tūkstošiem mākslinieku aicina nepieļaut Izraēlas dalību Venēcijas mākslas biennālē
Biennāles atklāšana paredzēta 20. aprīlī, un tā ilgs līdz 24. novembrim.
Pasaulē
2024. gada 29. februāris, 11:01

Tūkstošiem mākslinieku aicina nepieļaut Izraēlas dalību Venēcijas mākslas biennālē

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/ANGA

Gandrīz 9000 cilvēku, tostarp mākslinieki, kuratori un muzeju direktori, ir parakstījuši atklātu vēstuli ar aicinājumu izslēgt Izraēlu no šī gada Venēcijas biennāles mākslas gadatirgus.

Vēstulē, ko publicējusi organizācija "Art Not Genocide Alliance" (ANGA), ir teikts, ka biennāle līdz šim ir klusējusi par Izraēlas zvērībām pret palestīniešiem. 

“Mēs esam satriekti par šo dubulto standartu. Izraēlas uzbrukums Gazai ir viens no spēcīgākajiem uzbrukumiem vēsturē. Līdz 2023. gada oktobra beigām Izraēla jau uz Gazu bija izšāvusi tonnām sprāgstvielu, kas atbilst 1945. gadā Hirosimā, Japānā, nomestās atombumbas nodarītajam. 2024. gada janvārī tika ziņots, ka nāves gadījumu skaits ik dienu Gazā pārsniedz jebkura cita konflikta apmērus 21. gadsimtā.

Jebkura oficiāla Izraēlas pārstāvniecība uz starptautiskās kultūras skatuves ir atbalsts tās politikai un tās darbībām Gazā.”

Vēstulē teikts, ka māksla neeksistē vakuumā, tā nevar tikt izslēgta no realitātes. Katrs māksas darbs, kuru oficiāli pārstāv Izraēla, ir tās genocīda politikas apstiprinājums.

“Palestīniešu dzejniekiem, māksliniekiem un rakstniekiem, kurus Izraēla noslepkavoja, apklusināja, ieslodzīja, spīdzināja un neļāva doties ārpus valsts vai pārvietoties tās iekšienē, nav iespējas uz vārda brīvību. Izraēlas slēgtajos palestīniešu teātros un literatūras festivālos nav iespējas uz vārda brīvību. Izraēlas sabombardētās Gazas joslas muzejos, arhīvos, bibliotēkās, universitātēs, skolās un mājās arī nav vārda brīvības. Kara noziegumos kultūras genocīdā nav vārda brīvības. Laikā, kad izraēla plāno savu paviljonu biennālē, upuru skaits Gazā turpina pieaugt,” teikts vēstulē.

Kritiķu pārmetumus par  to, ka Gazas joslā pret "Hamas" kaujiniekiem tiek pastrādāts genocīds, Izraēla kategoriski noraida.

Venēcijas biennāles 60. Starptautiskā mākslas izstāde ar nosaukumu “Stranieri Ovunque – Foreigners Everywhere”  šogad norisināsies no 20. aprīļa līdz 24. novembrim Venēcijā.