foto: AFP/Scanpix
Džo Baidena suns Komandieris sakodis vismaz 24 specdienesta aģentus
ASV prezidents Džo Baidens kopā ar savu mīluli vārdā Komandieris.
Pasaulē
2024. gada 22. februāris, 19:40

Džo Baidena suns Komandieris sakodis vismaz 24 specdienesta aģentus

Jauns.lv

ASV slepenais dienests vēsta, ka ASV prezidenta Džo Baidena vācu aitu šķirnes suns Komandieris jau vismaz 24 reizes sakodis prezidenta miesassargus un specdienesta aģentus.

Lai aizsargātu darbinieku identitātes, publicētajos dokumentos nav minēti viņu vārdi. Tomēr viens no darbiniekiem atklāj, ka viņam dienesta laikā tika dotas norādes “pārlieku netuvoties prezidenta mājdzīvniekam”.

Dienests vēsta, ka laika posmā no 2022. gada oktobra līdz 2023. gada jūlijam notikuši vismaz 24 incidenti, kuros Baidena suns savainojis specdienesta aģentus. Turklāt, šis ziņojums ietver datus vien par speciālā dienesta aģentiem, kas cietuši no suņa agresijas. Neoficiāli avoti norāda, ka mājdzīvnieks iepriekš uzbrucis arī Baltā nama apkalpojošajam personālam.

Aģenti guvuši ievainojumus tādās vietās kā plaukstas locītava, apakšdelms, elkonis, viduklis, krūtis, augšstilbs un plecs.

Piemēram, aizvadītā gada jūnijā prezidenta mīlulis spēcīgi sakoda kāda darbinieka apakšdelmu. Pēc šī gadījuma viņam bija nepieciešams uzlikt šuves, savukārt, asins pēdas uz Baltā nama grīdas izraisīja apjukumu ekskursantos un ASV prezidenta mītnes austrumu spārns uz 20 minūtēm apmeklētājiem tika slēgts.

Mēnesi vēlāk Komandieris kādam citam aģentam iekoda rokā, un arī viņam ievainojuma dēļ bija nepieciešams uzlikt šuves. Šī brūce tika klasificēta kā “smaga” un aģents ievainojuma rezultātā zaudēja ievērojamu daudzumu asiņu.

Pēc atkārtotām sūdzībām Komandieris aizvadītā gada 5. oktobrī bija spiests Balto namu pamest. ASV prezidents un viņa pirmā lēdija pauda pateicību Slepenajam dienestam par viņu pacietību un izteica nožēlu par aģentu savainošanu

Jāatzīst, ka šis nav pirmais Džo Baidena suns, kas uzbrucis cilvēkiem - jau 2021. gada 8. martā ASV prezidenta iepriekšējais mīlulis vārdā Mērs uzbruka kādam slepenā dienesta darbiniekam, nodarot viņam smagus miesas bojājumus.

foto: ZUMAPRESS.com
Džo Baidena suns Mērs pameta Balto namu 2021. gada beigās.

"Suns iekoda aģentam kājā, un uzbrukums bija negaidīs un neprovocēts," minēts dienesta ziņojumā.

Sākotnēji Baltais nams tika vainots centienos noklusēt incidentu - ziņojums par uzbrukumu aģentam netika iekļauts nevienā Slepenā dienesta ziņojumā. Bet vēlāk, 2021. gada 9. martā, Baidena preses sekretāre Džena Psaki medijiem vēstīja, ka "Mēru esot pārsteidzis kāds viņam iepriekš nezināms Baltā nama darbinieks, kā rezultātā suns satraucies un nodarījis tam nelielus skrāpējumus".

2021. gada beigās suns Balto namu pameta un tika nodots audzināšanā ģimenes draugiem.