foto: ZUMAPRESS.com
 Pēc švaka sezonas sākuma Āzijas augstāko slēpošanas kūrortu klāj sniegs
Cilvēki staigā pa kalnu, kas daļēji klāts ar sniegu, slēpošanas stacijā Gulmargā, aptuveni 55 km attālumā no Šrinagaras.
Pasaulē
2024. gada 21. februāris, 13:55

Pēc švaka sezonas sākuma Āzijas augstāko slēpošanas kūrortu klāj sniegs

CNN/Jauns.lv

Pēc lēna sezonas sākuma klimata pārmaiņu dēļ Āzijas augstāko - Gulmargas - slēpošanas kūrortu atkal klāj sniegs.

Janvāra sākumā ikvienam, kurš apmeklēja Gulmargas (Gulmarg) slēpošanas kūrorta ciematu, Indijas pārvaldītajā Kašmirā ar mērķi slēpot -  nepaveicās - sniega trūkums, pie kā vainojams sausais laiks, draudēja izsist no ierastā ritma visu ziemas sezonu, liekot vilties gan ceļotājiem, gan tūrisma operatoriem.

Vairāki klimata eksperti, kas atrodas Indijā, kopš tā laika ir cēluši trauksmi par sniega trūkumu, sakot, ka tas ir tiešs klimata krīzes un laikapstākļu cēlonis.

Attiecīgais slēpošanas kūrorts ir viens no augstākajiem pasaulē, paredzēts, lai rīkotu slēpošanas un snovbordu pasākumus, ceturtajā Khelo Indijas 2024. gada Nacionālo ziemas spēļu laikā 21. februārī.  Ar nosaukumu, kas nozīmē “ziedu pļava”, tas ir kļuvis par ļoti populāru vasaras galamērķi jau kopš 1927. gada, kad to pirmo reizi izveidoja kā slēpošanas klubu.

Mūsdienās ceļotāji, kuri dodas uz Āzijas augstāko slēpošanas kūrortu, var baudīt atpūtu vairāk, nekā 1329 metru augstumā, slēpojamu reljefu, kas aprīkots ar pacēlājiem, kuri nodrošina piekļuvi četrām atsevišķām slēpošanas zonām.

Alkoholam - nē

 

Runājot par vietējo slēpošanas kultūru, Braiens Ņūmen no Kolorādos, kas ir nolīgts sniega drošības virsnieks,  saka, ka apmeklētājiem jāpatur prātā - viņu pieredze var būtiski atšķirties no Eiropas vai Ziemeļamerikas nogāzēs iegūstamās pieredzes.

“Viesiem ir jāmeklē pakalpojumi ģimenēm un bērniem, alkohols nav brīvi pieejams, tāpēc Rietumiem raksturīgās pēc slēpošanas aktivitātes šeit neeksistē” Apmeklētāji šeit ierodas, lai gūtu kultūras pieredzi, kas ir vērtīga un neaizmirstama.

Mehmoods Ahmads Lone un Ņūmens ir tie, kuri rūpējas un palīdz tūristiem orientēties visās lietās, kuras saistītas ar sniegu.  Pēc viņa teiktā labākais laiks, kad doties uz slēpošanas kūrortu, ir janvāris un februāris, tad uz kalna ir vidēji divi metri sniega. Tiem slēpotājiem, kuriem nepieciešama instruktoru palīdzība slēpošanā vai snovbordošanā, pieejami instruktori, kurus var noīrēt sākot no 33 - 111 eiro dienā.

Vai teritorija nav bīstama?

 

Gulmargas slēpošanas kūrorts atrodas aptuveni 50 kilometru attālumā no Indijas pārvaldītās Kašmiras lielākās pilsētas Šrinagaras un 20 kilometru attālumā no kontroles līnijas, kas ir De facto robeža, kura sadala strīdīgo reģionu starp Indiju un Pakistānu. Reģiona jutīgās ģeopolitiskās ainavas dēļ vairākas valdības, tostarp arī ASV Valsts departaments, iedzīvotājiem iesaka neapmeklēt.

Apgabalā - spēcīga militārā klātbūtne

 

Apgabalā ir spēcīga militārā klātbūtne, kas, visticamāk, nepaliks nepamanīta apmeklētājiem. 

“Kopš esmu šeit, Gulmargā nav bijuši terorisma incidenti,” saka pulkvežleitnants Mirza Zahids Beigs, kurš jau kopš 2022. gada apmāca kadetus slēpošanā un alpīnismā.

Gulmarga kā slēpošanas galamērķa reputācija turpina pieaugt. 2023. gadā tas uzņēma rekordaugstu tūristu skaitu - 1,65 miljonus, no kuriem lielākā daļa bija vietējie ceļotāji.
Daudzi no apmeklētajiem nedodas uz kalnu slēpot, bet gan spēlēties ar sniegu un baudītu skatus no augšas. Lai gan lielais apmeklētāju skaits nāk par labu ekonomikai, tas nenāk par labu ekoloģijai, sacīja slēpošanas ceļvedis Džaveds Ahmeds Reši. “Tāpat kā slēpošanas apgabali visā pasaulē, arī pie mums katru gadu sniegs kļūst aizvien mazāk, kas liecina par globālo sasilšanu,” saka Reši.

Valdībai jāievieš pasākumi, kuri aizsargātu kalnu.