foto: Vida Press
Baidens apsver jaunu sankciju piemērošanu Maskavai pēc Navaļnija nāves, Tramps izvairās kritizēt Kremli
Džo Baidens apsver jaunu sankciju piemērošanu Maskavai.
Pasaulē
2024. gada 19. februāris, 19:51

Baidens apsver jaunu sankciju piemērošanu Maskavai pēc Navaļnija nāves, Tramps izvairās kritizēt Kremli

Jauns.lv/LETA

ASV prezidents Džo Baidens apsver jaunu sankciju piemērošanu Maskavai pēc Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija nāves Arktikas cietumā.

"Mums jau ir sankcijas, bet mēs apsveram papildu sankcijas," žurnālistiem Vašingtonā sacīja Baidens, kurš pagājušajā nedēļā Navaļnija nāvē apsūdzēja Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu un viņa bandītus.

ASV un citi Rietumu sabiedrotie jau ir piemērojuši Krievijai bezprecedenta sankcijas, lai ierobežotu Krievijas iespējas karot Ukrainā. Tomēr pēdējā laikā pieaugušas šaubas par Vašingtonas turpmāko atbalstu Ukrainai. Esošais ASV finansējums jau ir izsmelts, un bijušā prezidenta Donalda Trampa sabiedrotie Pārstāvju palātā ir aizkavējuši jaunu militāro palīdzību Ukrainai 60 miljardu ASV dolāru apmērā.

Tramps, kurš ir ticamākais Republikāņu partijas kandidāts rudenī gaidāmajās valsts galvas vēlēšanās, iebilst pret palīdzības sniegšanu Kijivai un nesen izmantoja savu ietekmi, lai panāktu, ka tiek noraidīts ASV robežkontroles reformas likumprojekts, kas bija saistīts ar palīdzību Ukrainai.

Baidens šodien atkal kritizēja republikāņus par nespēju pieņemt palīdzības paketi. "Tas, kā viņi novēršas no Krievijas draudiem, kā viņi novēršas no NATO, kā viņi novēršas no mūsu saistību izpildes, ir vienkārši šokējoši," paziņoja prezidents.

Taču viņš sacīja, ka labprāt tiktos ar republikāņu vadītās Pārstāvju palātas spīkeri Maiku Džonsonu, kurš žurnālistiem paziņojis, ka pat negrasās pieļaut balsošanu par šo paketi. "Protams, es labprāt ar viņu tiktos, ja viņam būs, ko teikt," sacīja Baidens. Viņš pauda cerību, ka Navaļnija nāve kaut ko mainīs, kad runa būs par palīdzības apstiprināšanu, taču atzina, ka nav par to pārliecināts.

Tramps komentāros par Navaļnija nāvi nepiemin Putinu un runā par ASV pagrimumu

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps, kurš ir ticamākais Republikāņu partijas kandidāts rudenī gaidāmajās valsts galvas vēlēšanās, pirmdien pirmo reizi komentējis Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija nāvi, bet izvairījies kritizēt Kremli, tā vietā runājot par ASV pagrimumu.

"Alekseja Navaļnija pēkšņā nāve man lika arvien vairāk apzināties, kas notiek mūsu valstī," sociālajā tīklā "Truth Social" paziņoja Tramps, norādot, ka "negodīgi, radikāli kreisi noskaņoti politiķi, prokurori un tiesneši" lēnām ved ASV pa iznīcības ceļu. Tramps nosodīja "atvērtās robežas, falsificētās vēlēšanas un rupji netaisnīgos tiesas lēmumus" Savienotajās Valstīs, kuras viņš nosauca par "nāciju, kas piedzīvo pagrimumu".

Tramps ne ar vārdiņu nepieminēta Krievijas valdību vai doktatoru Vladimiru Putinu. Trampa ilgā klusēšana par Navaļnija nāvi izpelnījās oponentu kritiku.

"Tas, ka viņš neko neatzīst saistībā ar Navaļniju - vai nu viņš nostājas Putina pusē un uzskata, ka ir normāli, ka Putins nogalināja vienu no saviem politiskajiem oponentiem, vai arī viņš vienkārši neuzskata, ka tā ir tik liela problēma," telekanāla ABC raidījumā "This Week" sacīja Nikija Heilija, kura tiek uzskatīta par Trampa galveno konkurenti cīņā par Republikāņu partijas nomināciju prezidenta vēlēšanās. "Jebkurš no šiem gadījumiem ir satraucošs. Jebkurš no tiem ir problēma," viņa piebilda.

Tramps nesen satrieca Rietumu sabiedrotos, paziņojot, ka ASV neaizstāvēs NATO dalībvalstis pret Krievijas uzbrukumu, ja tās nebūs izpildījušas finanšu saistības.