foto: REUTERS/SCANPIX
ASV brīdina par iespējamu Avdijivkas nonākšanu Krievijas kontrolē
Dzīvojamās mājas Avdjiivkā, kurā pēdējos mēnešos norisinās sīvākās kaujas.
Pasaulē
2024. gada 16. februāris, 11:02

ASV brīdina par iespējamu Avdijivkas nonākšanu Krievijas kontrolē

BBC/Jauns.lv

Amerikas Savienotās valstis brīdinājušas, ka Krievija varētu ieņemt Ukrainas nozīmīgāko austrumu pilsētu Avdjiivku, kurā pēdējos mēnešos norisinās sīvākās kaujas.

ASV Nacionālās drošības padomes pārstāvis Džons Kērbijs, ņemot vērā munīcijas trūkumu Ukrainā, sacīja - "Avdijivka riskē nonākt Krievijas kontrolē".

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis solīja darīt visu, lai "izglābtu pēc iespējas vairāk ukraiņu dzīvību".

Krievijas karaspēks ir guvis panākumus Avdijivkā, draudot to ielenkt.

Gandrīz pilnībā iznīcināto pilsētu uzskata par vārtiem uz tuvējo Doņecku, Ukrainas reģionālo galvaspilsētu, kuru 2014. gadā sagrāba Krievijas atbalstītie kaujinieki un kuru vēlāk nelikumīgi anektēja Maskava. Pēcāk 2022. gada 24. februārī Krievijas prezidents Vladimirs Putins sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā.

Ukraina Avdijivkā cīnās ar karavīru apsaldējumiem un munīcijas trūkumu

Ceturtdienas brīfingā Vašingtonā Kērbijs sacīja, ka Avdijivka, ļoti iespējams, varētu krist, "jo Ukrainas spēkiem uz zemes beidzas artilērijas munīcija". Kērbijs arī uzsvēra, ka Krievija masveidā sūta turp iesauktos karavīrus, lai tie uzbruktu Ukrainas pozīcijām.

"Un tā kā ASV Kongresam vēl ir jāpieņem papildu likumprojekts, mēs neesam spējuši nodrošināt Ukrainai artilērijas šāviņus, kas tai ļoti nepieciešami, lai novērstu šos Krievijas uzbrukumus. Krievijas spēki tagad sasniedz Ukrainas ierakumus Avdijivkā, un sāk pievārēt Ukrainas aizsardzību," sacīja ASV amatpersona.

Šīs nedēļas sākumā ASV Senāts pēc mēnešiem ilgām politiskajām ķildām apstiprināja 95 miljardu dolāru vērtu ārvalstu palīdzības paketi, tostarp 60 miljardus dolāru Ukrainai, taču ASV Pārstāvju palātā rit asas diskusijas par palīdzību Ukrainai.

Ukraina ir ļoti atkarīga no ASV un citu Rietumu sabiedroto ieroču piegādēm, lai tā varētu turpināt cīņu ar Krieviju, kurai ir augstāks militārais spēks un pa pilnam artilērijas munīcijas.

NATO ģenerālsekretārs Džens Stoltenbergs ceturtdien, 15. februārī, brīdināja, ka ASV vilcināšanās turpināt piešķirt militāro palīdzību Ukrainai jau ietekmējusi tās rezultātus kaujas laukā.

Ceturtdienas, 15. februāra, vakarā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savā videouzrunā sacīja: "Mēs darām visu iespējamo, lai nodrošinātu, ka mūsu karotājiem ir pietiekamas vadības un tehnoloģiskās iespējas, lai glābtu pēc iespējas vairāk ukraiņu dzīvību."

Piektdien Zelenskis apmeklēs Berlīni un Parīzi, kur viņam ir jāparaksta drošības līgumi ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu un Francijas prezidentu Emanuelu Makronu. Līdzīgs līgums par sadarbību drošības jomā starp Ukrainu un Lielbritāniju tika parakstīts janvārī.

Vēlu ceturtdienas vakarā ukraiņu ģenerālis Oleksandrs Tarnavskis atzina, ka Avdijivkā notiek "sīvas cīņas". "Mēs sargājam katru Ukrainas zemes gabalu, bet augstākā vērtība un prioritāte mums ir saglabāt Ukrainas karavīru dzīvības," viņš teica.

Ukrainas militārais pārstāvis Dmitro Lihovijs atzina, ka Ukrainas karaspēks Avdijivkā ir spiests "dažkārt pāriet uz izdevīgākām pozīcijām... citas pozīcijas dažviet pametot".

Militārais ģenerālštābs piektdien paziņojumā norādīja, ka "tiek veikta plānotā vienību nostiprināšana", kā arī "karaspēka manevri apdraudētajos virzienos".

Daži ukraiņu karavīri privāti atzinuši, ka pilsēta jebkurā brīdī var krist okupantu rokās. "Mēs esam sarūgtināti. Pašlaik mums ir divi šāviņi, bet mums nav [sprādzienbīstamu] lādiņu tiem... tāpēc mēs nevaram tos izšaut. Šobrīd mums ir beigušies šāviņi," šīs nedēļas sākumā "BBC" sacīja ukraiņu virsnieks Oleksijs no Ukrainas 110. mehanizētās brigādes Avdiivkas apgabalā.

Viņš norādīja, ka munīcijas trūkums kaujas laukā ir plaši izplatīta problēma Ukrainas armijai un dramatiski ietekmējusi kaujas Avdiivkā. "Mēs jūtam ļoti lielu atbildību par mūsu puišiem, kas šobrīd cīnās pilsētā un ir bruņoti tikai ar triecienšautenēm," sacīja Oleksijs.

Ukrainas jaunieceltais virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis šonedēļ apmeklēja frontes līniju Avdijivkas apgabalā, atzīstot, ka situācija tur ir "sarežģīta".

Viņš sacīja, ka Krievijas armija "nevairās zaudēt dzīvības" un savu karaspēku izmanto kā lielgabalu gaļu.

Kijeva norāda, ka uz Avdijivku ir nosūtījusi elitāro Ukrainas brigādi un izvietota rezerves artilēriju.

Nepārbaudītajos ziņojumos Krievijas militārie emuāru autori ceturtdien paziņoja, ka galvenā Ukrainas aizsardzības pozīcija Avdijivkas dienvidos, kas pazīstama kā "Zenit", tagad atrodas Maskavas kontrolē.