Pasaulē
2024. gada 16. februāris, 09:23

Grieķija kļūst par pirmo pareizticīgo valsti, kurā legalizē viendzimuma laulības un adopcija viendzimuma ģimenēs

Jauns.lv/LETA

Grieķijas parlaments ceturtdien pieņēma likuma projektu, kas legalizē viendzimuma laulības un adopciju viendzimuma ģimenēs, neraugoties uz ietekmīgās pareizticīgo baznīcas pretestību.

Kad likums tiks izsludināts, Grieķija kļūs par 37. pasaules valsti un pirmo pareizticīgo valsti, kur legalizēta adopcija viendzimuma ģimenēs.

Likuma projekts, kuru atbalstīja premjerministra Kiriaka Micotaka konservatīvā partija "Jaunā demokrātija" (ND), tika pieņemts ar 176 no 245 klātesošo deputātu balsīm pēc divas dienas ilgām debatēm. Tā pieņemšanai bija vajadzīgs vienkāršs  balsu vairākums parlamentā, kurā ir pavisam 300 deputātu.

"Šis ir pavērsiens cilvēktiesībām, atspoguļojot šodienas Grieķiju - progresīvu un demokrātisku valsti, kas ir kvēli uzticīga Eiropas vērtībām," Micotakis paziņoja sociālā tīkla platformā "X".

Kad tika paziņots balsojuma rezultāts, pie parlamenta ēkas Atēnu centrā sāka līksmot desmitiem cilvēku ar varavīksnes karogiem.

Lai gan bija gaidāms, ka daži desmiti no valdošās ND 158 deputātiem būs pret šo likumprojektu, tā pieņemšanu nodrošināja kreisās opozīcijas partiju atbalsts. Likumprojektu atbalstīja galvenā kreisās opozīcijas partija SYRIZA, kuras līderis Stefans Kaselakis ir gejs, sociālistu partija PASOK un citas mazākas partijas.

Micotakis, kurš personīgi virzīja šo likumprojektu, bija aicinājis deputātus "drosmīgi atcelt nopietno nevienlīdzību" Grieķijas demokrātijā, kas bija padarījusi viendzimuma ģimenes "neredzamas". 

Pareizticīgo Grieķijas baznīca, kurai ir ciešas saites ar daudziem valdības parlamentāriešiem, bija paziņojusi, ka ir "pilnībā pret" šo reformu, kas "nosoda" bērnus izaugt "apjukuma vidē". Baznīcas vadītājs arhibīskaps Jeronīms kritizēja ierosināto likumu kā daļu no mēģinājuma uzspiest "jaunu realitāti, kas tikai tiecas samaitāt dzimtenes sociālo vienotību". 

Atēnās pret jauno likumprojektu protestēja ap 4000 cilvēku, no kuriem daudzi demonstrēja svētbildes un krucifiksus.

Iepriekšējās SYRIZA valdības laikā Grieķijā 2015.gadā tika legalizētas viendzimuma pāru civilās savienības. Šis likums atrisināja šo pāru īpašuma un mantošanas tiesību jautājumus, bet neparedzēja bērnu adopciju.