foto: AFP/Scanpix
Stiprinās aizsardzību. Kas zināms par 3. atsevišķo triecienbrigādi, kas nosūtīta uz Avdijivku?
Ukrainas "Balto eņģeļu" īpašās policijas komandas loceklis aplūko dzīvojamās ēkas atlūzas, kas tika iznīcinātas pēc gaisa trieciena frontes pilsētā Avdijivkā.
Pasaulē
2024. gada 15. februāris, 12:28

Stiprinās aizsardzību. Kas zināms par 3. atsevišķo triecienbrigādi, kas nosūtīta uz Avdijivku?

Jauns.lv

Lai stiprinātu Ukrainas aizsardzību Avdijivkas apgabalā uz to steidzami tika pārdislocēta trešā atsevišķa uzbrukuma brigāde. 3. brigādes karavīri jau ir piedalījušies kaujās vairākos karstajos apgabalos, tostarp Bahmutā un Andrijivkas atbrīvošanā.

Krievi pēdējās nedēļās ir guvuši panākumus centienos ieņemt pilsētu, un ziņots par ielu kaujām pilsētas nomalēs. Ukraiņu karavīri turpina atturēt ienaidnieku, kas turpina mēģinājumus ielenkt Avdijivku. Augsta ranga Ukrainas militārpersona trešdien atzina, ka pretiniekam kaujas laukā ir pārspēks. Ukrainas armija uz Avdijivku nosūtījusi papildspēkus - 3. atsevišķo triecienbrigādi.

Avdijivkas ieņemšana krieviem būtu uzvara, ar ko varētu plātīties, apritot otrajai gadskārtai kopš atkārtotā iebrukuma Ukrainā, un tuvojoties tā dēvētajām prezidenta vēlēšanām. Cīņa par šo pilsētu kļuvusi par vienu no asiņainākajām divus gadus ilgajā karā, un to var salīdzināt ar kaujām par Bahmutu, kurās tika nogalināti desmiti tūkstošu karavīru. Kas zināms par 3. atsevišķo triecienbrigādi, kas stiprinās Avdijivkas aizsardzību?

Brigādes izveides vēsture, raksturojumi, kaujas

  • Dienestā: no 2022
  • Veids: Sauszemes karaspēks
  • Tips: mehanizētais karaspēks
  • Skaits: brigāde
  • Garnizons/štābs: Kijiva

Kaujas Krievijas pilna mēroga iebrukuma laikā: kaujas par Kijivu, Irpiņu, Moščunu, Brovari, Hersonu, Zapirižju, Donbasu, Bahmutu.

3. atsevišķā triecienbrigāde tika izveidota balstoties uz Ukrainas bruņoto spēku speciālo operāciju vienību, kas savukārt tika izveidota, balstoties uz 2022. gada 24. februārī Kijivā izveidoto brīvprātīgo teritoriālās aizsardzības vienību "Azov", pirmajās pilna mēroga iebrukuma stundās.

Par vienības mugurkaulu kļuva Ukrainas Nacionālās gvardes OSP "Azov" veterāni un "Azovas kustības" pārstāvji.

2023. gada 26. janvārī tika paziņots, ka pulks tiks reorganizēts par 3. atsevišķo triecienbrigādi, un 24.februārī brigādei tika piešķirts kaujas karogs.

Šīs brigādes kaujinieki piedalījās Ukrainas bruņoto spēku vasaras-rudens ofensīvas operācijā Bahmutas virzienā. 2023. gada maijā viņi bija vieni no pirmajiem, kas ziņoja par veiksmīgām uzbrukuma operācijām Bahmutas reģionā.

Un 2023. gada 14. septembrī trešā triecienbrigāde atbrīvoja Andrijivkas ciematu netālu no Bahmutas.

2023. gada decembrī kļuva zināms, ka 3. specializētā brigāde pēc kaujām pie Bahmutas devušies uz atjaunošanos. Viņi aizstāvēja šo teritoriju gandrīz gadu un šajā laikā atbrīvoja vairāk nekā 20 kvadrātkilometrus.

"Trešā atsevišķā uzbrukuma brigāde tika veidota pēc tiem pašiem principiem, uz kuriem stāv leģendārā "Azov" un visa "Azovas kustība". "Azovas" vienību ideoloģiskie pamati ir ukraiņu centrisms, tradicionālisms, hierarhija un atbildība. Pēc sarežģītas atlases mūsu rindās ienāk tikai augsti motivēti un spēcīgas gribas cilvēki, kuri ir gatavi nemitīgai pilnveidošanai un smagām cīņām ar ienaidnieku frontes līnijā," teikts brigādes lapā.

foto: twitter.com/BiletskyAndriy
"Azov" pulka dibinātājs un pirmais komandieris Andrejs Beļeckis.

Pavēlniecība

Komandieris - pulkvedis Andrejs Beļeckis. Viņš ir "Azov" pulka (tā saukto "melno cilvēciņu") dibinātājs un pirmais komandieris.

Komandēja Mariupoles atbrīvošanu 2014. gadā. Iniciēja un komandēja Širokino un vairāku apdzīvotu vietu atbrīvošanas operācijas Donbasā 2015. gadā.

Kampaņas "Nekrīti panikā! Gatavojies!" organizētājs - masu skolām civilajiem pirms pilna mēroga iebrukuma.

"Azovas" īpašo spēku dibinātājs un aktīvs dalībnieks kaujās par Kijivas apgabala atbrīvošanu. Mariupoles atbloķēšanas operāciju organizators.

3. atsevišķās uzbrukuma brigādes dibinātājs un taktiskās grupas "A" komandieris Bahmutas aizsardzības laikā.

Ukrainas bruņoto spēku 3. atsevišķās triecienbrigādes komandiera vietnieks ir majors Rodions Kudrjašovs.

foto: twitter.com/ACRains
Trešās triecienbrigādes simbolika.

Simbolika

Līdz ar paplašināšanos brigādē tika mainīta simbolika. 3. atsevišķās triecienbrigādes piedurkņu zīmotnes kļuva par stilizētu simbolu "Nācijas ideja" uzbrukuma stilā, kas iegūta no "Azovas" pulka piedurkņu zīmotnēm un vizuāli atgādina trīs svītras.

foto: Soctīkli
Alferovs Aleksandrs Anatoļjevičs.

Slaveni cilvēki brigādē

Alferovs Aleksandrs Anatoļjevičs - ukraiņu vēsturnieks, radio personība, sabiedriskais un politiskais darbinieks, vēstures zinātņu kandidāts, Ukrainas Nacionālās Zinātņu akadēmijas Ukrainas Vēstures institūta pētnieks.

Žorins Maksims Borisovičs - Ukrainas militārā un politiskā figūra, "Azovas" pulka 3. komandieris.

Rozovijs Viktors Igorevičs ir ukraiņu komiķis un aktieris no Ļvivas.

foto: t.me/MaksymZhorin
Azovas" pulka 3. komandieris Maksims Žorins.

Kā nokļūt brigādē

3.uzbrukuma triecienbrigāde savās rindās uzņem brīvprātīgos, tostarp arī ar iespēju pārcelt aktīvas militārpersonu no citām vienībām. Izmēģinātamēģināt brigādes stūrmaņa lomā var testa nedēļas ietvaros. Kā norādīts brigādes mājaslapā, trieciennieka ideālais vecums ir 18-30 gadi.

foto: Ekrānuzņēmums
Situācija Avdijivkā, kurai uzbrūk krievu okupanti.

Brigāde steidzami nosūtīta uz Avdijivku

Situācija Avdijivkā ir tuvu katastrofālai. Krievijas karaspēks turpina virzīties uz priekšu, pilsētu teritorijās notiek kaujas, un plašsaziņas līdzekļos arvien vairāk tiek runāts par ielenkuma draudiem. Tomēr saskaņā ar Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieka Aleksandra Sirska vēstījumu tika nolemts Avdijivkas virzienā nogādāt rezerves , lai apturētu Krievijas ofensīvu.

Šodien trešās uzbrukuma triecienbrigādes preses dienests oficiāli apstiprināja, ka viņi ir pārdislocēti uz Avdijivkas apgabalu, lai stiprinātu Ukrainas aizsardzību. Tomēr situācija pilsētā joprojām ir draudīga un nestabila, Krievijas Federācija turpina aktīvu karaspēka rotāciju, kā arī nodod pilsētai jaunus spēkus un līdzekļus, atzīmēja 3. brigāde.

Pirms tam kaujās par Avdijivku iesaistītā 110. atsevišķā mehanizētā brigāde paziņoja, ka pie viņiem ir ieradušies papildspēki. Ukrainas militārpersonas praktiski pirmo reizi kopš Krievijas iebrukuma sākuma spēja rotēt vienības.

Ukrainas militārpersonas atzīst, ka piegādes Avdijivkai šobrīd ir apgrūtinātas un Ukrainas bruņotie spēki ir piesaistījuši rezerves loģistikas artēriju.