foto: EPA/Scanpix
Ārzemju tūristiem no Valentīndienas jāmaksā 9 eiro nodoklis, ieceļojot Bali
Pasaulē
2024. gada 14. februāris, 17:00

Ārzemju tūristiem no Valentīndienas jāmaksā 9 eiro nodoklis, ieceļojot Bali

BBC/Jauns.lv

Ārvalstu tūristiem ir jāsamaksā 150 000 rūpiju (9 eiro) nodeva, lai varētu iekļūt Bali, kas ir uzskatāms par vienu no pasaules iecienītākajiem un populārākajiem tūristu galamērķiem.

Indonēzijas varas pārstāvji apgalvo, ka mērķis ir aizsargāt salas vidi un kultūru.

Bali sala ir pazīstama ar senatnīgajām pludmalēm, skaistajām dabas ainavām un sērfošanas viļņiem.

Oficiālie dati norāda, ka, sākot no pagājušā gada janvāra līdz novembrim  Bali apmeklētāju skaits sasniedzis gandrīz 4,8 miljonu tūristu.

Tūrisma nodokl pirmo reizi izsludināja pagājušajā gadā, taču tas stājas spēkā tikai no šodienas, 14. februāra.

Tūrisma nodoklis attiecas uz ārvalstu tūristiem, kuri ieceļo no ārzemēm, vai citām valsts daļām. Uz vietējiem Indonēzijas tūristiem šis nodoklis neattiecas. Ceļotāji no ārvalstīm aicināti samaksāt jau pirms ierašanās, izmantojot “Love Bali” vietni.

Tūrisms pirms “Covid19” pandēmijas Bali veidoja 60% no kopējā IKP. Saskaņā ar statistikas datiem 2023. gada novembrī no Austrālijas iebrauca visvairāk tūristu - to skaits bija tuvu 100 000. Arī no Ķīnas, Singapūras un Indijas novērojams liels tūristu skaits.

Tūristi, kuri necienīgi izturas ir sadusmojuši vietējos iedzīvotājus.

Pagājušajā gadā kādu krievu tautības vīrieti deportēja no Bali salas, pēc izģērbšanās Agungas kalnā, kas hinduistiem ir uzskatāma par Dieva mājvietu. 

Tajā pašā mēnesī pēc vairākiem gadījumiem, kad cilvēki pārkāpuši ceļu satiksmes noteikumus, Bali varas iestādes paziņoja, ka plāno aizliegt ārvalstu tūristiem izmantot nomas motociklus.

2021. gadā bažas radīja video, kurā redzams. Ka krievu pāris nodarbojas ar seksu Batur kalnā, kas arī ir uzskatāma par svētu vietu.

Paziņojums nācis klajā dienā, kad miljoniem indonēziešu devās uz vēlēšanu iecirkņiem, lai tiktu izvēlēts jauns prezidents un likumdevējs. Vairāk par 200 miljoniem cilvēku Indonēzijas 17 000 salu un trīs laika zonās ir tiesīgi balsot un doties uz vēlēšanām.