foto: AFP/Scanpix
Nikaragva sniedz patvērumu naudas atmazgāšanā apsūdzētajam, bijušajam Panamas prezidentam
Martinelji lūdza patvērumu Nikaragvas vēstniecībā, "jo uzskata sevi par vajātu politisku iemeslu dēļ".
Pasaulē
2024. gada 8. februāris, 07:32

Nikaragva sniedz patvērumu naudas atmazgāšanā apsūdzētajam, bijušajam Panamas prezidentam

Jauns.lv/LETA

Nikaragva trešdien paziņoja, ka ir sniegusi patvērumu bijušajam Panamas prezidentam Rikardo Martinelji, kurš pirms dažām dienām zaudēja pēdējo apelāciju pret viņam piespriesto gandrīz 11 gadu cietumsodu par naudas atmazgāšanu.

Martinelji lūdza patvērumu Nikaragvas vēstniecībā, "jo uzskata sevi par vajātu politisku iemeslu dēļ", paziņoja Nikaragvas Ārlietu ministrija.

Nikaragvas valdība pieņēma Martinelji lūgumu, teikts paziņojumā presei, kuru Managvā nolasīja Nikaragvas prezidenta Daniela Ortegas sieva, viceprezidente Rosario Muriljo.

Nikaragva aicināja Panamas varas iestādes nodrošināt Martinelji "nekavējošu aizbraukšanu" uz Nikaragvu humānu apsvērumu dēļ.

Martinelji, kurš bija prezidents no 2009. līdz 2014.gadam, pērn tika atzīts par vainīgu zagtas valsts naudas izmantošanā, lai iegādātos īpašuma daļu izdevniecībā. Viņam arī tika piespriests 19 miljonu ASV dolāru naudassods.

Panamas Augstākā tiesa ir noraidījusi Martinelji pēdējo apelāciju pret cietumsodu, teikts piektdien publicētā tiesas lēmumā. Tas bija jauns trieciens viņa cerībām 5.maijā atkal kandidēt prezidenta vēlēšanās.

71 gadu vecais Martinelji, kurš pirms ievēlēšanas par prezidentu bija uzņēmējs miljonārs, pēc savas prezidentūras beigām tika pakļauts izmeklēšanām vairākos korupcijas skandālos.

2021.gadā viņš tika attaisnots apsūdzībās par spiegošanu un valsts līdzekļu izšķērdēšanu.

Viņam draud cita prāva, kas paredzēta pēc prezidenta vēlēšanām, par kukuļiem, kas viņa prezidentūras laikā saņemti no Brazīlijas būvniecības milža "Odebrecht" par valsts būvprojektiem Panamā.

Martinelji, kurš saskaņā ar aptaujām vēl ir populārs Panamā, nosauca Augstākās tiesas spriedumu par "nelikumīgu pēdējā brīža rīcību" viņa izslēgšanai no prezidenta vēlēšanām. Starp citiem šo vēlēšanu kandidātiem ir eksprezidents Martins Torrihoss un tagadējais viceprezidents Hosē Gabriels Karriso.

Nikaragva iepriekš piešķīrusi patvērumu arī citiem Centrālamerikas valstu bijušajiem līderiem ar juridiskām problēmām, tostarp bijušajiem Salvadoras prezidentiem Maurisio Funesam un Salvadoram Sančesam Serenam.