foto: George Rogers/SIPA
Kurš ir nākamais rindā uz troni, un kas zināms par monarha Čārlza III veselību?
Karalis Čārlzs III pēc ārstniecības iestādes pamešanas 29. janvārī.
Pasaulē
2024. gada 6. februāris, 13:27

Kurš ir nākamais rindā uz troni, un kas zināms par monarha Čārlza III veselību?

Jauns.lv

Pēc karaļa Čārlza III veselības problēmām un vairākiem skandāliem, kuros tikuši ierauti karaliskās ģimenes pārstāvji, vairāki Lielbritānijas pilsoņi ir neizpratnē par to, kāda turpmāk būs karaliskā hierarhija un monarha titula mantošanas kārtība.

Karalim Čārlzam III bija jāgaida ilgi, lai iegūtu Lielbritānijas karaļa titulu. 70 gadus Lielbritānijā valdīja viņa māte - karaliene Elizabete II, un Čārlzs par monarhu kļuva vien 2023. gada 6. maijā, 74 gadu vecumā.

Lai gan troņa mantojuma līnija Lielbritānijā ir stingri reglamentēta, pēdējo gadu laikā karalisko ģimeni pāršalkuši vairāki skandāli, kas likuši apšaubīt titula mantošanas kārtību – 2020. gadā no karalisko pienākumu pildīšanas tika atstādināts Čālza III jaunākais dēls princis Harijs, bet 2023. gadā pedofilijas skandālā tika ierauts karalienes Elizabetes dēls un karaļa Čārlza brālis – princis Endrū.

Mantošanas hierarhija

Daudzi Lielbritānijas pilsoņi izteikuši raizes, ka pēc Čārlza III nākamā tronī varētu kāpt viņa dzīvesbiedre – karaliene konsorte Kamilla, kura daļā sabiedrības nav iecienīta, jo briti vēl aizvien nespēj aizmirst faktu, ka Čārlzam III ar Kamillu Pārkeri Boulzu bija mīlas dēka laikā, kad monarhs vēl bija precējies ar Diānu.

Karalienes Kamillas tērps kronēšanas ceremonijā

gallery icon

Tomēr karaliskie eksperti šo mītu kliedē norādot, ka “troni var tikai mantot, bet monarha dzīvesbiedrs pats par monarhu nevar kļūt.”

Pirmais rindā uz troni ir Karaļa Čārlza III un Diānas vecākais dēls, Velsas princis Viljams. Savukārt, pēc Viljama valdīšanas laika nākamais titula īpašnieks būs prinča pirmdzimtais dēls, Kornvolas princis Džordžs.

Pēc Džordža nākamie rindā ir Kornvolas princese Šarlote, un Viljama un princese Ketrīnas jaunākais dēls – Kornvolas princis Luiss.

Princis Viljams un princese Ketrīna ar bērniem apmeklē Ziemassvētku dievkalpojumu 2023. gadā

gallery icon

Kaut arī karaļa Čārlza III jaunākais dēls Harijs 2020. gadā atkāpās no karaliskajiem pienākumiem un kopā ar ģimeni pārcēlās uz dzīvi Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV), arī viņam un viņa pēcnācējiem vēl aizvien piemīt karaliskā titula mantošanas tiesības.

Pēc prinča Viljama un viņa bērniem, piektais hierarhijā uz Lielbritānijas troni ir Saseksas hercogs, princis Harijs. Bet 6. un 7. pozīcijā atrodas Harija un viņa sievas Meganas bērni - Ārčijs Mauntbatens-Vindzors un Lilibeta Mauntbatena-Vindzora.

Princis Harijs un Megana Mārkla apmeklē pateicības dievkalpojumu Londonā 2022. gada 3. jūnijā

gallery icon

Arī seksuālā izmantošanā vainotajam britu princim un karalienes Elizabetes II dēlam Endrū, vēl aizvien piemīt troņa mantošanas tiesības. Viņam pēc apsūdzībām nepilngadīgas personas seksuālā izmantošanā nācas atvadīties no saviem militārajiem goda tituliem, tomēr Endrū vēl aizvien ir pretendents uz Lielbritānijas monarha titulu.

Princis Endrū izjādē Vindzorā 2023. gada februārī

gallery icon

Kas zināms par karaļa Čārlza III veselību?

Jau ziņots, ka 5. februārī Bekingemas pils paziņoja, ka Lielbritānijas karalim Čārlzam III diagnosticēts vēzis. 26. janvarī karalis tika uzņemts Londonā, lai ārstētu palielinātu prostatu, bet pēc trīs dienām Čārlzs ārstniecības iestādi pameta, lai uzsāktu atveseļošanās procesu.

Tomēr pāris dienas vēlāk, 5. februārī, Bekingemas pils nāca klajā ar paziņojumu, ka izmeklēšanas laikā monarham atklāts vēzis un uzsākta tā ātstēšana. 

Par spīti saspīlētām attiecībām, princis Harijs devies uz Londonu, lai apmeklētu tēvu. Arī karaļa vecākais dēls Viljams ar Čārlzu ir regulārā saziņā un karaliskie eksperti norāda, ka “šobrīd no viņa tiek gaidīta aktīvāka dalība publiskos pasākumos un lielāka atbildības uzņemšanās pārstāvot karalisko ģimeni”.

Čālzs III uzsācis ārstēšanās kursu un turpinās arī turpmāk pildīt monarha pienākumus – piedalīties sapulcēs un uzturēt attiecības ar politiķiem, tomēr sagaidāms, ka viņš uz nenoteiktu laiku izvairīsies no dalības publiskos pasākumos.

ASV prezidents Džo Baidens paudis cerību, ka monarham izdosies ātri atveseļoties. Indijas premjerministrs Narendra Modi novēlējis karalim izturību, bet Francijas presidents Emanuels Makrons norādījis, ka “domās šobrīd ir kopā ar Lielbritānijas tautu”.