foto: AP/Scanpix
"Briesmīgs vējš un dedzinošs karstums" - mežu ugunsgrēkos Čīlē arvien jauni upuri; apdraudēti arī tūristu iecienīti rajoni
Vietējie iedzīvotāji evakuē zirgus, izplatoties mežu ugunsgrēkiem, kuri stiprā vēja dēļ kļuvuši nekontrolējami. Čīle, 2024. gada februāris.
Pasaulē
2024. gada 5. februāris, 12:08

"Briesmīgs vējš un dedzinošs karstums" - mežu ugunsgrēkos Čīlē arvien jauni upuri; apdraudēti arī tūristu iecienīti rajoni

Jauns.lv

Postoša traģēdija piemeklējusi Čīli - valstī plosās mežu ugunsgrēki, kuros dzīvību zaudējuši jau 112 cilvēki. Iznīcināti veseli rajoni, un upuru skaits turpina augt, vēsta Reuters.com.

Ugunsdzēsēji Čīles centrālajā daļā svētdien cīnījās, lai nodzēstu milzīgos mežu ugunsgrēkus, kuros līdz šim gājuši bojā 112 cilvēki un kas iznīcinājuši veselus rajonus. Prezidents Gabriels Boričs brīdinājis, ka valsti piemeklējusi "ļoti liela mēroga traģēdija".

Varasiestādes vērš uzmanību, ka simtiem cilvēku joprojām ir pazuduši bez vēsts, un tas rada bažas, ka bojāgājušo skaits turpinās pieaugt, jo ugunsgrēku nopostītajās nogāzēs un mājās tiek atrasti arvien jauni līķi.

Ugunsgrēki, kas piektdien uzņēma apgriezienus, tagad apdraud divas tūristu iecienītas piekrastes pilsētas Vinju del Maru un Valparaiso. Šajās pilsētās uz rietumiem no galvaspilsētas Santjago dzīvo vairāk nekā miljons iedzīvotāju.

foto: AP/Scanpix
Atpūtnieki spēlē tenisu pludmalē tūristu iemīļotajā Vinja del Marā. Redzams, ka debesis ir tumšas netālo ugunsgrēku dēļ. 2024. gada 2. februāris.

Aģentūras Reuters nofilmētajos bezpilota lidaparāta kadros Vinjā del Mar rajonā bija redzami veseli izdeguši rajoni, kuru iedzīvotāji rakņājās pa nodegušo māju lauskām, kur ir sabrukuši gofrētā dzelzs jumti. Uz ceļiem bija redzamas apdegušas automašīnas.

"Vējš bija briesmīgs, karstums dedzinošs. Nebija atelpas brīža. Cilvēki izklīda visur," sacīja Valparaiso reģiona celtnieks Pedro Kezada, stāvot starp izdegušajām savas mājas drupām.

Sociālajos plašsaziņas līdzekļos izplatītajos videomateriālos bija redzams, kā Valparaiso apkaimē netālu no daudzdzīvokļu mājām deg kalna nogāzes, gaisā paceļoties dūmiem. Citas pilsētas zonas pārklāja bieza migla, kas apgrūtināja redzamību.

Čīles varas iestādes vissmagāk skartajos rajonos noteikušas komandantstundu pulksten 21.00 un nosūtījušas militāros spēkus, lai palīdzētu ugunsdzēsējiem apturēt ugunsgrēku izplatīšanos, bet helikopteri mēģināja nodzēst liesmas no gaisa.

Boričs ir izsludinājis valstī divu dienu sēras, kas sāksies pirmdien. Viņš sacīja, ka Čīlei jāgatavojas vēl sliktākām ziņām.

"Visa Čīle cieš un sēro par mūsu bojāgājušajiem," televīzijas uzrunā tautai sacīja prezidents Boričs. "Mēs saskaramies ar ļoti lielu traģēdiju."
Iekšlietu ministra vietnieks Manuels Monsalve svētdien paziņoja, ka visā Čīlē plosās 165 ugunsgrēki, un lēsa, ka tikai Vinjas del Maras un Kvilpē rajonos vien ir cietušas aptuveni 14 000 mājas.
Tie, kas atgriezušies savās izpostītajās mājās, konstatējuši, ka tās ir gandrīz neatpazīstamas, un daudzi zaudējuši visu savu mūža mantu.

Čīli plosa mežu ugunsgrēki. 2024. gada februāris

Čīlē meža ugunsgrēkos bojāgājušo skaits pieaudzis vismaz līdz 112 cilvēkiem. Prezidents Gabrjels Boričs, sākot no pirmdienas, izsludinājis valstī divas dienas ...

gallery icon

Boričs ir centies novirzīt līdzekļus vissmagāk cietušajām teritorijām, no kurām daudzas ir tūristu iecienītas.
"Mēs visi kopā cīnāmies ar ārkārtas situāciju. Prioritāte ir glābt dzīvības," sacīja Čīles prezidents.

Tēmas