foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Skandāls Amerikā — kongresmenis ierosina slīcināt policistiem uzbrukušos nelegālos imigrantus
ASV kongresmenis Maiks Kolinss
Pasaulē
2024. gada 2. februāris, 20:56

Skandāls Amerikā — kongresmenis ierosina slīcināt policistiem uzbrukušos nelegālos imigrantus

Jauns.lv

ASV republikāņu kongresmenis no Džordžijas štata izraisījis skandālu, ierosinot slīcināt nelegālos imigrantus. Viņa ierosinājums savā sociālā tīkla “X” kontā izpelnījies tā moderatoru uzmanību un dzēsts, bet konts bloķēts, taču pēc vēršanās pie “X” īpašnieka Īlona Maska viss tika atjaunots.

Kongresmenis Maiks Kolinss ar šādu radikālu ierosinājumu reaģēja uz incidentu Ņujorkā, kad vairāki cilvēki piekāva divus policistus, kuri centās novērst konfliktu pie migrantu patversmes Taimsskvērā. Pēc kautiņa tika arestēti septiņi cilvēki, kuri visi izrādījās migranti, taču visi tika palaisti brīvībā, vēsta “Daily News”. Šis uzbrukums policistiem izraisīja sašutumu un daudzi, tostarp Ņujorkas štata gubernatore Ketija Hohula, aicināja viņus deportēt. “Savāciet viņus visus un aizsūtiet atpakaļ. Jūs nedrīkstat aiztikt mūsu policistus. Jūs nevienu nedrīkstat aiztikt,” viņa paziņoja.

Kongresmeņa Kolinsa dusmas izraisīja viens no kautiņā vainotajiem, kurš pēc atbrīvošanas rādīja vidējo pirkstu žurnālistiem, un viņa aicinājums bija vēl skarbāks, iesakot migrantam nopirkt biļeti “Pinochet Air” bezmaksas lidojumam ar helikopteru uz dzimteni.

Čīles diktatora Augusto Pinočeta (1915-2006) laikā disidentus mēdza ar helikopteru vest tā dēvētajos “nāves lidojumos”, iesviežot viņus okeānā. Pinočeta hunta valdīja Čīlē no 1973. līdz 1990. gadam, brutālo represiju laikā nogalinot tūkstošiem cilvēku.

Kolinsa ierosinājums izpelnījās plašu nopēlumu. Viens no Džordžijas štata demokrātu līderiem Pīts Fullers norādīja, ka šāda ideja ir saskaņā ar labējo piekrišanu republikāņu galvenā ASV prezidenta amata kandidāta, eksprezidenta Donalda Trampa diktatora sapņiem. “Mēs brīnāmies, kādēļ labējā spārna pārstāvju sašutumu neizraisa Trampa diktatora runas, taču mums nevajag brīnīties. Radikālie labējie būtu laimīgi, ja Tramps pārņemtu diktatora varu un sāktu likt pazust cilvēkiem, kuri viņiem ir neērti,” viņš paziņoja. “Domāju, ka pašreizējā Kongresa deputāta aicinājums slepkavot cilvēkus, izmantojot Pinočeta režīma iecienīto metodi, izmetot viņus no helikopteriem, patiešām nav labi,” paziņoja MSNBC politiskais komentētājs Kristofers Heizs.

Sākotnēji “X” dzēsa Kolinsa publikāciju un bloķēja viņa kontu sakarā ar platformas noteikumu pārkāpumiem, liekot viņam vēsties pie Maska ar aicinājumu palīdzēt. Konts tika atbloķēts, un kongresmenis pauda gandarījumu ar savu uzvaru.

Kolinsa radikālais priekšlikums guva arī atbalstu. Piemēram, Ohaio republikāņu senators Džeimss Venss rakstīja: “Sauciet mani par jukušu, taču mani vairāk satrauc tas, ka policistam uzbrūk cilvēks, kurš nedrīkstēja atrasties mūsu valstī.”

Tēmas