foto: IMAGO/SNA
Nacisti, fašisti, rasisti, dzīvnieki! Krievijā ārdās par Saeimas lēmumu neļaut Latvijas sportistiem spēlēt pret agresorvalstu izlasēm
Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova
Pasaulē
2024. gada 2. februāris, 17:58

Nacisti, fašisti, rasisti, dzīvnieki! Krievijā ārdās par Saeimas lēmumu neļaut Latvijas sportistiem spēlēt pret agresorvalstu izlasēm

Jauns.lv

Latvijas lēmums aizliegt savām izlasēm spēlēt pret Krievijas vai Baltkrievijas valsts izlasēm, ja tās piedalās sacensībās zem sava karoga vai neitrālā statusā, izraisījis naida izvirdumu kaimiņvalstī, politiķiem un sporta funkcionāriem saceļot brēku un vienlaikus cenšoties izlikties, ka tāda Latvija nevienu neinteresē.

Krievijas Ārlietu ministrija ierasti apsūdzēja Latviju nacismā un, pārmaiņas pēc, arī rasismā. “Tā ir rasisma izpausme — naids uz nacionālā pamata. Nacisms tīrā veidā,” laikrakstam “Sport-Ekspress” paziņoja ministrija pārstāve Marija Zaharova, kurai Latviju apsūdzēt nacismā ir ikdiena.

Viņai piebalsoja kādreizējais Padomju Savienības izlases hokejists, divkārtējais olimpiskais čempions Aleksandrs Koževņikovs, vienlaikus cenšoties izlikties vienaldzīgs. “Ko par to runāt? Stulbums ir stulbums! Cilvēki sajūk prātā, kā vēl to aprakstīt? Vistīrākais stulbums, fašistiska valsts uzvedas kā fašisti. Šis solis neko nenozīmē, mēs ar viņiem tāpat nespēlējam ne olimpiskajās spēlēs, ne pasaules čempionātos, ne Eiropas čempionātos,” viņš sacīja aģentūrai “RIA Novosti”.

Savukārt bijušais pasaules čempions boksā, tagadējais Krievijas Valsts domes deputāts Nikolajs Valujevs Saeimas deputātus pielīdzināja dzīvniekiem un izteicās, ka viņu sen neinteresē Latvijas rīcība pret Krievijas sportistiem. “Ja diezgan sen mani maz interesē visa šī Pribaltikas riešana. Smieklīgi noskatīties, kā viss šis zoodārzs apkalpo Vašintonu ar Briseli,” viņa teikto citē “Sport-Express”.

Dažādos Krievijas sporta izdevumos pausta nostāja, ka "rusofobiskā un nevienu neinteresējošā" Latvija cenšas šantažēt Krieviju, kuras atgriešanās atņemt Latvijas sportistiem cerības uz medaļām. "Skaidrs, ka Latvija iet pa klajas šantāžas un manipulāciju ceļu. Tai nav izdevīga Krievijas atgriešanās, jo tad būtiski samazināsies cerības uz kaut kādām prestižām uzvarām. Tādēļ nolemts izlaicināt — mēs pieņemam ļoti nopietnu likumu, tas visiem ir jāievēro. Un vienlaikus jāatgādina pasaulei, ka vispār pastāv tāda valsts kā Latvija," raksta "Sportbox.ru" komentētājs. "Taču tās ierēdņiem jāsaprot un jāpieņem viena doma. Ja Krievijas (vai Baltkrievijas) tiksies ar Latviju nosacītā futbola Eiropas čempionātā vai basketbola pasaules čempionātā, tad neviens nelasīs nesaprotamus likumus. Negribat spēlēt? "Tehniskais zaudējums" un uz redzēšanos. Nosacītie FIFA un FIBA ar savu ietekmi diez vai pievērsīs uzmanību brēcieniem no Latvijas. Jo iet kompleksu māktas valsts pavadā nozīmē atvērt portālu uz elli un atzīt savu vadāmību."

Bijušais Krievijas sporta ministrs Pāvels Kolobkovs vispār aicināja Starptautisko olimpisko komiteju (SOK) ieviest sankcijas pret Latviju. “Ukrainas sporta ministrija jau mēģināja izdarīt kaut ko līdzīgu, taču SOK šajā jautājumā ātri nāca klajā ar paziņojumu, un ukraiņi ātri atcēla savus lēmumus, saprotot, ka atrodas uz diskvalifikācijas sliekšņa. Un tagad SOK nevis vienkārši ir jāuzstājas ar paziņojumu, bet jānosaka sankcijas. Ja tā nenotiks, tad SOK nodemonstrēs savu politizētību. Interesanti, ko teiks [SOK prezidents Tomass] Bahs?” viņš izteicās aģentūrai TASS.

Divkārtējā olimpiskā čempione biatlonā Svetlana Išmuratova Latvijas lēmumu nodēvēja par mēģinājumu pielīst Amerikai un Eiropai. “Lai augtu un attīstītos jebkurā sporta veidā, vajag sacensties ar visspēcīgākajiem. Mums ir daudzi sporta veidi, kuros mūsu sportisti ir spēcīgākie pasaulē. Manuprāt, tas ir kaut kāds populistisks labojums. Laikam grib izpatikt ASV un Eiropai,” viņa sacīja “Matč TV”.

Sašutusi un izbrīnīta bija arī Krievijas Valsts domes deputāte Svetlana Žurova. “Šis lēmums mani nevis vienkārši izbrīna, tas manī rada sašutumu. Tas ir [SOK[ hartas pārkāpums divos punktos. Pirmkārt, diskriminācija uz nacionālā pamata, bet būtībā īsts rasisms. Otrkārt, valsts tieša iejaukšanās nacionālās Olimpiskās komitejas lietās. Jo tikai Nacionālajai olimpiskajai komitejai ir tiesības sportistus pielaist vai nepielaist sacensībās,” viņa sacīja “Sport-Express”.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Sporta likumā, kas nosaka, ka Latvijas izlasēm turpmāk būs aizliegts spēlēt pret Krievijas vai Baltkrievijas valsts izlasēm, ja tās piedalās sacensībās zem sava karoga vai neitrālā statusā. Tāpat likumā noteikts, ka Latvijā ir aizliegts organizēt komandas sporta spēļu valsts izlases (pieaugušo, jauniešu un junioru) sacensības, kurās piedalās Krievijas vai Baltkrievijas valsts izlases zem sava karoga vai neitrālā statusā.

Likuma grozījumu pamatmērķis esot atkārtoti uzsvērt Latvijas solidaritāti ar Ukrainu un saknē bloķēt jebkādus Krievijas centienus leģitimizēt savus kara noziegumus caur sportu.