foto: ekrānuzņēmums no video
Skandālu apvītais fonds "BaltCap" meklē investoru Nacionālā stadiona projektam
Lietuvas nacionālā stadiona būvniecība Viļņā, 2022. gada rudenī. Darbi ir pavirzījušies uz priekšu, taču līdz to noslēgumam vēl tālu.
Pasaulē
2024. gada 1. februāris, 16:23

Skandālu apvītais fonds "BaltCap" meklē investoru Nacionālā stadiona projektam

Jauns.lv

Lietuvas Nacionālā stadiona būvēšanā iesaistītais Baltijas privātā kapitāla fonds "BaltCap" apstiprinājis, ka meklē investorus projektam, vēsta Lietuvas medijs "Verslo žinios".

Pagaidām gan neesot skaidrs, cik lielā mērā šāds investors, ja tiktu atrasts, varētu piedalīties projektā – pārņemt to pilnībā, vai kļūt par partneri.

Viens no "BaltCap" vadošajiem partneriem Simons Gustainis "Verslo žinios" apstiprināja, ka uzņēmums ieņem nostāju, ka projektu "varētu būvēt un attīstīt citi cilvēki".

Viņš gan tieši nekomentē, vai ir iecerējis nodot kādam visu projektu vai atrast finanšu partneri.

Portāla rīcībā esošā informācija gan liecina, ka "BaltCap" šo iespēju prezentēja vismaz diviem konkrētiem potenciālajiem investoriem, taču S. Gustainis viņu vārdus nav apstiprinājis.

Kā iepriekš vēstīts, Baltijas valstu (tostarp arī Latvijas) pensiju fondi bija spiesti norakstīt miljoniem eiro zādzību dēļ no "BaltCap" fonda.

Konkrēti Latvijas pensijas otrā līmeņa fondi zaudēja ap 1,7 miljonus eiro - uz kopējā fona neliela, taču nebūt ne ignorējama summa.

Privātā kapitāla fondu pārvaldnieks "BaltCap" ir vērsies tiesā par savu bijušo partneri Lietuvā Šarūnu Stepukoni, azartspēļu kompāniju "Olympic Casino Group Baltija" un tās akcionāru "OB Holding 1" Igaunijā, no kuriem iecerēts piedzīt 16,6 miljonus eiro.

"BaltCap" pērn novembrī lauza līgumu ar Š. Stepukoni un nekavējoties vērsās tiesībsargājošās iestādēs.

Izmeklēšanu par Stepukoņa darbībām kontrolē Eiropas Prokuratūra, un to uzdots veikt Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienestam.

Tikmēr Viļņas domes deputāts Aleksandrs Nemunaitis izpaudis, ka Stepukonis šobrīd  atrodas Ukrainā, kur "brīvprātīgi karo".

Tāpat, pēc viņa teiktā, "BaltCap" intensīvi meklē iespējas, kā atkāpties no darījuma par Lietuvas Nacionālā stadiona būvniecību Viļņā.

Būvatļauja Viļņas daudzfunkcionālā kompleksa projektam Šeškinē (apkaime Viļņā) tika izsniegta pagājušā gada maija beigās.

Stadiona būvniecības darbi - kopā ar visu daudzfunkcionālo kompleksu - jāpabeidz 2025. gadā.