Pasaulē
2024. gada 25. janvāris, 10:41

Vai Avdijivkā sākušās ielu kaujas? Ko par to saka militārais eksperts

Jauns.lv

Avdijivkā, iespējams, sākušās ielu kaujas. Kontroles saglabāšana pār Avdijivku un tās priekšpilsētām ir Ukrainas aizsardzības spēku resursu jautājums.

Tiek atzīmēts, ka situācija Avdijivkas dienvidos ir kritiska. Pēc "DeepState" domām, krievu okupanti, iespējams, ir iekļuvuši pilsētā un cenšas nostiprināties. Tiek pieļauts, ka Avdijivkā sākušās ielu kaujas. Lai gan oficiālu pierādījumu tam nav.

foto: Ekrānuzņēmums
"DeepState" karte ar okupantu uzbrukumiem Avdijivkā.

"Nav skaidrs, kā ienaidnieks spējis realizēt pārgalvīgu stāstu ar mūsu pozīciju apiešanu viesnīcu un restorānu kompleksa "Carskaja ohota" rajonā. Nezinu, kā viņiem izdevās, tomēr tas notika. Privātajā sektorā tas jau atrodas mūsu ielās," paziņoja militārais eksperts pulkvedis Vladislavs Seļezņevs.

Pēc eksperta domām, kaujas būs par katru ielu, taču Ukrainas karaspēkam bija ērtāk noturēt ienaidnieku attālumā. Kontrole pār Avdijivku un tās priekšpilsētām ir resursu jautājums.

foto: AP/Scanpix
Ukrainas karaspēkam bija ērtāk noturēt krievu okupantus attālumā un neielaist pilsētā, kur notiks cīņas par katru ielu.

"Pretinieks pamazām virzās uz 9. kvartālu, un tas ir ļoti bīstams izaicinājums. Kontroles saglabāšana pār Avdijivku un tās priekšpilsētām ir resursu jautājums. Ja ar tiem nepietiks, iespējams, redzēsim manevrēšanas aizsardzību Ukrainas armijas izpildījumā," skaidroja eksperts.

Kopumā kauju raksturs Avdijivkas virzienā kopš gada sākuma ir mainījies. Taurijas virziena spīkers Aleksandrs Štupuns iepriekš norādīja, ka Krievijas aviācijas aktivitāte ir samazinājusies, bet pieaudzis artilērijas uzbrukumu skaits.

"Bija mazāk kaujas sadursmju un FPV bezpilota lidaparātu izmantošana. Taču ienaidnieks pārgrupējas, un mēs gatavojamies viņu aktivitātes pieaugumam," viņš teica.

Situācija Ukrainas frontē

Vasarā Ukrainas militārpersonas veica pretuzbrukumu Ukrainas austrumos un dienvidos. Doneckas un Zaporižjas apgabalos izdevās deokupēt vairāk nekā duci apdzīvoto punktu.

Šobrīdt krievu okupanti pastiprinājuši uzbrukumus frontē. Iebrucēji cenšas izlauzties cauri Ukrainas aizsardzībai Avdijivkas, Marjinkas, Kupjanskas un Limanas apgabalos. Ukrainas bruņotie spēki bremzē krievu okupantu mēģinājumus.