foto: AFP/Scanpix
Centrālāfrika draud pārtapt Krievijas kara bāzē
Centrālāfrikas Republikā noticējuši, ka Krievija šeit atnesīs laimi un pārticību.
Pasaulē
2024. gada 28. janvāris, 05:32

Centrālāfrika draud pārtapt Krievijas kara bāzē

Kas Jauns Avīze

Centrālāfrikas Republika atvēlējusi teritoriju ar kazarmām Krievijas kara bāzes iekārtošanai. Tur plānots izvietot ap 10 000 karavīru.

“Valdība jau piedāvājusi zemes gabalu Beringo, 80 kilometru no Bangi, kur ir starptautiskā lidosta,” paudis prezidenta Fostēna Aršanža Tuaderas padomnieks Fidels Guandžika.

Cer uz krievu armiju visā Āfrikā

Krievijas kontingentu varēs izvietot pēc infrastruktūras sagatavošanas. Valdība cer, ka krievi apmācīs vietējos karavīrus teritorijas aizsardzībai, disciplīnai un, kas skan jau traģikomiski, cienīt cilvēktiesības.

Guandžika arī pauž, ka Krievija ir kodolvalsts, tāpēc Centrālāfrikas Republika vēlas lielāku tās militāro klātbūtni. “Pateicoties Krievijai, mums ir miers. Mēs ceram, ka šim piemēram sekos visas kontinenta valstis, lai Āfrika būtu stipra un neatkarīga militārā ziņā,” klāsta prezidenta padomnieks.

Par vēlmi pēc krievu kara bāzes jau pērn maija beigās izteicās Centrālāfrikas vēstnieks Krievijā Leons Dodonu-Punagaza. Viņš skaidroja, ka pierobežā Čadas un Sudānas pusē darbojas bruņoti grupējumi, kas uzbrūk iedzīvotājiem.

"Vagner" algotņi prezidenta apsardzē

Krievija un Centrālāfrikas Republika 2018. gadā parakstīja vienošanos par militāro sadarbību. Pērn februārī Krievijas vēstnieks Bangi Aleksandrs Bikantovs atklāja, ka šajā valstī atrodas 1890 krievu militārie instruktori, un vietējā valdība ir ieinteresēta vēl lielākā skaitā.

Centrālāfrikā darbojušies arī Vagner bandas algotņi, daļa ietilpst prezidenta apsardzē. Viņi sakāvuši vietējos bruņotos formējumus un izbeiguši pilsoņu karu starp musulmaņiem un kristiešiem, vienlaikus vāgneriešus pašus vaino slepkavošanā, spīdzināšanās un izvarošanās, izskanējis, ka viņi iztirgo derīgos izrakteņus un kontrolē kokapstrādi, ir aizdomas par plānu sagrābt varu šajā valstī.

Āfrikas korpuss, gluži kā nacistiem

Pēc Vagner līdera Jevgeņija Prigožina likvidācijas Krievijas Aizsardzības ministrija nolēma algotņus aizstāt ar jaunizveidotu militāru struktūru – Āfrikas korpusu. Zīmīgi, ka par Āfrikas korpusu sauca arī nacistiskās Vācijas spēkus šajā kontinentā Otrā pasaules kara laikā.

Krievija labprāt izmanto nemierus Āfrikas valstīs, īpaši atbalstot represīvus režīmus. Nigērā pērn huntas gāztais prezidents Mohameds Bazums brīdinājis, ka viss Centrālās Sāhelas reģions var nokļūt Krievijas ietekmē. Nigēras hunta līdzīgi Mali un Burkinafaso vēlas, lai krievi nomaina Francijas un ASV spēku, kas palīdzēja cīnīties pret islāma radikāļiem.