foto: PantherMedia / Simon Zenger
Kuras ir dzīvošanai piemērotākās Eiropas pilsētas?
Berne, Šveice.
Pasaulē
2024. gada 22. janvāris, 06:00

Kuras ir dzīvošanai piemērotākās Eiropas pilsētas?

Jauns.lv

Pieejamu mājokļu trūkuma dēļ dažas populāras pilsētas ir nokritušas ikgadējā reitingā. Saskaņā ar vienu no ekspertu reitingiem Bernes pilsēta Šveicē atkal ir atzīta par dzīvošanai piemērotāko pilsētu Eiropā.

Pateicoties tīram gaisam un drošām ielām, Šveices neoficiālā galvaspilsēta  Berne jau trešo gadu pēc kārtas ierindojas pirmajā vietā.

Mobilitātes konsultāciju uzņēmuma "ECA International" analītiķi novērtēja vairāk nekā 500 vietu visā pasaulē, lai noskaidrotu, kur migranti jūtas vislabāk.

"Bernes pilsēta ir ļoti pievilcīga pilsēta emigrantiem un viņu ģimenēm, jo tajā ir labiekārtotas telpas, minimāls gaisa piesārņojums un zems noziedzības līmenis," saka vecākais pilsētu reitingu analītiķis Nīls Ešmans. "Šveices, Nīderlandes un Skandināvijas pilsētas noslēdz 10 labāk dzīvošanai piemēroto pilsētu topu."

Berne ne tikai izskatās skaista "uz papīra"; nav nekāds pārsteigums, ka cilvēki labprāt uzturas tās krāšņajā vecpilsētā, kas atrodas Alpu nogāzēs.

Tomēr ir notikušas interesantas izmaiņas plašākā reitingā, un dažas ļoti populāras Eiropas pilsētas ir zaudējušas savu pievilcību.

Kopenhāgena un Dublina krīt reitingā mājokļu nepieejamības dēļ

Iepriekšējais līderis Kopenhāgena EKA 2023. gada vietu reitingā ir nokritusies uz piekto vietu.

Nav šaubu par Dānijas galvaspilsētas nezūdošo valdzinājumu, taču, protams, ļoti svarīga dzīvošanai piemērota pilsētas sastāvdaļa ir dzīvesvietas atrašana par pieņemamu cenu.

"Kopenhāgena joprojām ir lieliska pilsēta emigrantiem, tā joprojām ir ļoti piemērota dzīvošanai, taču pēdējā laikā tajā ir vērojams piemērotu mājokļu trūkums, kas ir nedaudz samazinājis tās reitingu," saka Ašmans.

Arī Dublinā ir vērojama lejupslīde mājokļu problēmu dēļ, un tā ir izkritusi no pirmā desmitnieka, salīdzinot ar situāciju pirms 10 gadiem. Īrijas galvaspilsēta tagad ieņem 11. vietu salīdzinājumā ar septīto vietu pirms desmit gadiem.

Edinburga un Londona saglabā stabilas pozīcijas reitingos

Edinburga joprojām ir dzīvošanai piemērotākais galamērķis Apvienotajā Karalistē, ieņemot 17. vietu.

Arī cita Skotijas pilsēta Aberdīna ieņem augstu vietu (24. vieta), lai gan 47. vietā esošā Glāzgova ir sliktāk novērtēta noziedzības līmeņa dēļ.

Londona saglabā salīdzinoši stabilu vietu reitingā, ieņemot 37. vietu. "[Galvaspilsēta] joprojām ir ļoti pievilcīga pilsēta migrantiem ar lielisku labiekārtojumu, plašu sabiedriskā transporta tīklu un atpūtas iespējām," saka Ašmans.

ECA reitingu veido, pamatojoties uz dažādiem dzīves apstākļu faktoriem, tostarp tādiem, kas ir īpaši svarīgi migrantiem, piemēram, sociālā tīkla pieejamība un atpūtas un izklaides iespējas.