foto: AP/Scanpix
Ukraiņi notriekuši divas retas un ārkārtīgi vērtīgas Krievijas lidmašīnas – ar to tās ir īpašas
“A-50” cena svārstās no 300 miljoniem līdz pusmiljardam ASV dolāru.
Pasaulē
2024. gada 15. janvāris, 14:54

Ukraiņi notriekuši divas retas un ārkārtīgi vērtīgas Krievijas lidmašīnas – ar to tās ir īpašas

Jauns.lv

Jau ziņots, ka svētdien, 14. janvārī, Ukrainas pretgaisa aizsardzība notrieca divas no retākajām un vērtīgākajām Krievijas gaisa spēku pavēlniecības lidmašīnām – “Beriev A-50” radiolokācijas agrās brīdināšanas lidmašīnu un gaisa komandcentra lidmašīnu “Il-22”.

Ukraina oficiāli apstiprinājusi Krievijas lidmašīnu “A-50” un “Il-22” notriekšanu virs Azovas jūras 14.janvārī.

Ukrainas radio RBC ir izplatījis audio signālu, kurā “Il-22” apkalpe raida SOS signālu dispečeriem, visticamāk, Anapā, Azovas jūras dienvidu krastā Krievijas pusē. "Ātrā palīdzība un ugunsdzēsēju brigāde steidzami pieprasīta," pa radio pavēstīja ekipāža. Kā ziņo “Kyiv Independent”, četru dzinēju, ar propelleru darbināmais “Il-22”, kas pārvadā līdz 10 cilvēkiem, palīdz pārraidīt radiosignālus un koordinēt frontes operācijas, svētdien ticis trāpīts Azovas jūras piekrastē.

Tā kā dumpīgie “Vagner” algotņi jūnijā virs Krievijas rietumiem notrieca vienu no šīm dārgajām lidmašīnām, Krievijas gaisa spēkiem ir palikuši tikai ap 30 “Il-22” (un to varianti).

Savukārt četru dzinēju reaktīvā lidmašīna “A-50” ir savulaik PSRS atbilde uz ASV agrīnās brīdināšanas lidmašīnu “Boeing E-3”.

Avoti liecina, ka “A-50” cena svārstās no 300 000 līdz pusmiljardam ASV dolāru.

Virs “A-50” korpusa uzstādīts rotējošs radars, kas skenē 360 grādus un uztver lidaparātus līdz 400 km attālumā. “A-50” apkalpe 15 cilvēku sastāvā uzrauga ienaidnieka lidmašīnas un koordinē draudzīgo lidmašīnu lidojumus.

Krievijas gaisa spēkiem ir tikai deviņi “A-50M” un modernizēti “A-50U” lidaparāti. Pērn, februārī Ukrainas spēki vai to Baltkrievijas aģenti drona uzbrukumā izdarīja bojājumus vienam no Mačiulišku bāzē Baltkrievijā izvietotajiem “A-50”.

Laikraksts "Kyiv Independent" ziņo, ka svētdien lidmašīna “A-50” tika notriekta "tūlīt pēc tam, kad tā sāka savu misiju Zaporožjes apgabala Kirilivkas rajonā" Ukrainas dienvidos. Šī lidmašīna tika notriekta tikai 10 minūtes pēc Il-22 notriekšanas.

Fakts, ka ukraiņi trāpīja gan Il-22, gan A-50, nozīmēja, ka svētdiena bija sliktākā diena Krievijas gaisa spēkiem 23 mēnešu laikā, kopš Krievija sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā. Jāaka, ka 14. janvāris izrādījies Krievijas gaisa spēkiem vēl katastrofālāks nekā viss pērnais decembrs, kad ukraiņi raķešu uzbrukumā virs Ukrainas dienvidiem notrieca trīs Krievijas iznīcinātājus-bumbvedējus “Suhoi”, raksta “Forbes”.

Neatbildēts jautājums, ka ukraiņiem izdevies notriekt tik vērtīgus lidaparātus. Zināms, ka Ukrainas rīcībā ir ASV pretgaisa raķetes “Patriot PAC-2”, kas spēj trāpīt 150 kilometru attālumā esošajām lidmašīnām, un A-50 un Il-22 parasti varētu lidot raķešu sasniedzamības diapazonā.

Tomēr eksperti norāda, ka šīm lidmašīnām ir grūti pārvarēt elektromagnētiskos traucējumus. "Ukrainas spēki ir atklājuši, ka “A-50” ir salīdzinoši viegli vājināt ar elektroniskiem uzbrukumiem," 2022. paskaidroja Džastins Bronks, Niks Reinoldss un Džeks Vatlings ziņojumā Londonas Karaliskajam Apvienoto pakalpojumu institūtam.