foto: AP/Scanpix
Grieķijas valdība iesniegs likumprojektu par viendzimuma laulību legalizēšanu
Viendzimuma pāris.
Pasaulē
2024. gada 11. janvāris, 11:13

Grieķijas valdība iesniegs likumprojektu par viendzimuma laulību legalizēšanu

Jauns.lv/LETA

Grieķijas centriski labējā valdība drīzumā iesniegs likumprojektu, kas viendzimuma pāriem ļaus noslēgt civilās laulības, pavēstīja premjerministrs Krijaks Micotakis.

Premjers gan arī uzsvēra, ka likumprojektā viendzimuma pāriem nav paredzētas tiesības kļūt par vecākiem surogātgrūtniecības ceļā.

"Tas, ko mēs taisāmies legalizēt, ir laulības vienlīdzība," sacīja Micotakis.

"Mēs likvidēsim diskrimināciju attiecībā uz seksuālo orientāciju laulību attiecību jautājumā," norādīja premjers.

"Bet mēs nemainīsim likumu, kas regulē kļūšanu par vecākiem asistētā ceļā. Ideja par sievietēm, kas tiek pārvērstas par bērnu ražošanas mašīnām... nekā tāda nebūs," skaidroja Micotakis.

Vairāki valdošās partijas "Jaunā demokrātija" deputāti izteikuši iebildumus pret Grieķijas laulību un vecāku tiesību likumu pārskatīšanu, lai tajos iekļautu viendzimuma pārus.

Micotakis trešdien intervijā telekanālam ERT sacīja, ka nespiedīs šos deputātus atbalstīt likumu, bet centīsies panākt atbalstu no citu partiju deputātiem.

"Es uzskatu, ka mēs spēsim nodrošināt likumprojekta apstiprināšanu," viņš sacīja. "Daži cilvēki gūs ievērojamu labumu tādā ziņā, ka tas viņiem atrisinās reālu problēmu. Daži cilvēki var nepiekrist, bet viņi neko nezaudēs."

Viendzimuma civilās laulības bija viens no Micotaka solījumiem kampaņā pirms pagājušā gada parlamenta vēlēšanām.

Jautājumam no jauna tika pievērsta plašāka uzmanība, kad vasarā par lielākās opozīcijas partijas "Syriza" līderi tika ievēlēts Stefans Kaselakis. Partijas līderis novembrī Ņujorkā apprecējās ar amerikāni Taileru Makbetu. Pāra publiski paustais nodoms kļūt par vecākiem surogātgrūtniecības ceļā izraisīja debates grieķu sabiedrībā.

Grieķija viendzimuma partnerattiecības legalizēja 2015.gadā.

Grieķijas pareizticīgā baznīca iebildusi pret viendzimuma pāru civilajām laulībām, skaidrojot, ka tam ar laiku var sekot juridisks pienākums attiecībā uz vecāku tiesībām.

Baznīca arī noraida ideju par viendzimuma pāru reliģiskām laulībām.