foto: REUTERS/SCANPIX
Pētījums: "X" platforma maksā dezinformatoriem par Krievijas narratīva izplatīšanu
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Pasaulē
2024. gada 11. janvāris, 06:21

Pētījums: "X" platforma maksā dezinformatoriem par Krievijas narratīva izplatīšanu

Jauns.lv

NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra veiktā pētījumā atklāts, ka "X" (iepriekš "Twitter") platformā prokremliskie konti aktīvi ir iegādājušies kontu verifikāciju, kas ļāvis tiem dubultot auditoriju. Pētījumā atklāts arī tas, ka "X" maksā par Krievijas narratīvu izplatīšanu pašiem dezinformatoriem

Pētījums liecina, ka politika, kas ļauj lietotājiem maksāt par lielāku redzamību vietnē X, ir ievērojami paplašinājusi prokremliski noskaņoto influenceru tvērumu.

Sākotnēji verifikācijas sistēmas mērķis bija autentificēt publisku personu, piemēram, slavenību, politiķu un ietekmīgu personu kontus. Verifikācijas sistēma palīdzēja lietotājiem atšķirt autentiskus kontus no atveidotājiem vai viltotajiem kontiem. 2022. gada novembrī X aizstāja šo sistēmu ar maksas abonēšanas modeli. 2023. gada aprīlī Īlons Masks paziņoja, ka platformas algoritms dos priekšroku pārbaudītiem kontiem.

Jaunā pārbaudes sistēma nozīmēja, ka profesionāli manipulatori varēja paplašināt savu darbības jomu.

Pētījumā iegūtie rezultāti liecina, ka pēc verifikācijas tika novērots 72% pārpublicējumu skaita pieaugums un vidēji 109% skatījumu skaita pieaugums.

Starp jaunajiem pārbaudītajiem lietotājiem bija arī bēdīgi slaveni blogeri Ayden, Geroman, Rybar un SpetsnaZ 007.RU. Kopā viņi šajā laikposmā publicēja tūkstošiem ierakstu.

Lai gan lielākā daļa prokremliski noskaņoto kontu ir krievvalodīgie, lielākā daļa no šiem verificētajiem kontiem galvenokārt darbojas angļu valodā. Pētījuma izlasē bija iekļauti 33 500 šo verificēto kontu ierakstu angļu valodā par NATO, bet krievu valodā - tikai 1000. Šī statistika apstiprina, ka X platforma tiek uztverta kā nozīmīgāka ārzemju auditorijas ietekmēšanai.

"X" maksā dezinformatoriem par Krievijas narratīvu izplatīšanu

Īlons Masks 31. jūlijā tviterī paziņoja, ka platforma dalīsies reklāmas ieņēmumos ar Premium abonentiem, tostarp, šiem prokremliski noskaņotajiem dezinformātoriem.

Saskaņā ar vienu no aplēsēm vidējā autoriem izmaksātā peļņa par 1 miljonu skatījumu ir 8,5 ASV dolāri. Saskaņā ar "Meltwater" datiem 117 jaunie verificētie konti kopumā ir sasnieguši 15 miljardus skatījumu. Līdz ar to šie 117 prokremlisko propagandas konti varēja radīt aptuveni 127 500 ASV dolāru ieņēmumus no reklāmām.

Kremļa propaganda un "Hamas" un Izraēlas karš

"Hamas" teroristu uzbrukums Izraēlai un tam sekojošais Izraēlas militārais iebrukums Gazas joslā izraisīja starptautisku sašutumu, kas bija vērsts, no vienas puses, uz acīmredzami pieaugošo antisemītismu un, no otras puses, uz iespējamām militārās reakcijas pārmērībām.

Arī sociālajos plašsaziņas līdzekļos ievērojami pieauga safabricēta satura izplatība. Kremli atbalstošiem kontiem bija nozīmīga loma dezinformācijas izplatīšanā par "Hamas" un Izraēlas konfliktu.

Prokremliski noskaņotie ziņojumi nekavējoties saistīja "Hamas" rīcību ar Ukrainu. Kāds provokatīvs VK konts 7. oktobrī uzslavēja "Hamas" darbības laiku, kas sakrita ar ASV artilērijas sūtījumiem Ukrainai. Citā kontā tika publicēts ieraksts, ka "tagad visi Libtards un Ukropatrioti uzzinās, kā izskatās īsta Buča, nevis kā ukraiņu iestudētā teatralizētā izrāde".