Pasaulē
2024. gada 9. janvāris, 10:36

Virālā video "varonis", melnādaino laupītāju nošāvušais ēstuves apmeklētājs nav tiesājams, nolemj Teksasas zvērinātie

Jauns.lv

ASV Teksasas štata zvērinātie atteikušies izvirzīt apsūdzību kādam vīrietim, kurš Hjūstonas ēstuvē nošāva melnādainu laupītāju, kurš pērn neveiksmīgi mēģināja aptīrīt ēstuves apmeklētājus.

Zvērinātie uzskatīja, ka 46 gadus vecais apmeklētājs, kurš 2023. gada 5. janvārī ar deviņiem šāvieniem nogalināja 30 gadus veco Eriku Jūdžīnu Vašingtonu, “aizstāvēja ikvienu cilvēku” ēstuvē. Vēlāk izrādījās, ka laupītājs bija bruņots ar plastmasas pistoli, vēsta “Daily Mail”. 

Zvērināto lēmums nozīmē, ka pret slepkavu, kura vārds netiek izpausts, netiks izvirzītas apsūdzības saistībā ar notikušo, paziņoja Harisa apgabala prokuratūra. Šāvēja advokāts paziņoja, ka viņa klientam bija tiesības tā rīkoties saskaņā ar Teksasas likumiem, kas reglamentē pašaizsardzību. “Teksasā šaušana ir attaisnota, ja tā notiek pašaizsardzībā, citu aizsardzībā un īpašuma aizsardzībā,” paziņoja advokāts Huans Gerera jaunākais. “Baidoties par savu un sava drauga dzīvību, mans klients rīkojās, lai aizsargātu ikvienu cilvēku restorānā,” viņš piebilda. “Šis notikums bijis ļoti traumatisks, cilvēka dzīvības atņemšana nav kaut kas tāds, ko viņš uztver viegli, un tas viņu nomāks līdz mūža beigām.”

Kad masku uzvilkušais Vašingtons ar pistoli rokās ienāca ēstuvē, tajā atradās apmēram 10 apmeklētāji. Daudzi viņam atdeva naudu, baidoties par savu dzīvību, taču pamest ēstuvi ļaunprātim neizdevās.

Vašingtona māte Korina Gudmena uzskata, ka šāvējam vajadzēja pārtraukt šaut, tiklīdz viņas dēls vairs nevienam neradīja briesmas. “Ja viņu vajadzēja nogalināt, es to varu pārdzīvot. Es spēju ar to samierināties. Viņš rīkojās slikti, es to saprotu,” toreiz paziņoja Gudmena. “Taču viņu sašāva četras reizes mugurā, kad viņš devās prom, un kad viņš nokrita, viņu sašāva vēl četras reizes,” viņa neslēpa savu sašutumu.

Vašingtonam jau bija bēdīga slava. Viņš bija nonācis likumsargu redzeslokā ar uzbrukumiem savai draudzenei, bet sešus gadus bija nosēdējis cietumā par laupīšanu, izmantojot nāvējošu ieroci. 2021. gadā viņš bija priekšlaikus izlaists no cietuma, kaut gan viņam bija jāsēž 15 gadi.

Šīs laupīšanas laikā ar šāvienu mugurā 2015. gadā tika nogalināts mobilo telefonu veikala īpašnieks. Nogalinātā dēls nodēvēja Vašingtonu par “ļaunu noziedznieku, kurš guva baudu no ciešanu sagādāšanas nevainīgām ģimenēm un viņu aplaupīšanas.” Viņš slavēja Vašingtona slepkavu kā “īstu varoni”, kurš “rīkojās pareizi, apturot laupītāju un aizsargājot sabiedrību no bīstama noziedznieka”. Cits viņa dēls piebilda, ka, ja šis vīrietis būtu bijis klāt pirms desmit gadiem, “varbūt man vēl būtu tētis”.

Teksasas štatā ir vieni no liberālākajiem šaujamieroču likumiem ASV. Vairumā vietu štatā iedzīvotājiem, kas ir vecāki par 21 gadu, ir tiesības atklāti vai slēpti nēsāt pistoli, bet kopš 2021. gada septembra teksasiešiem nav nepieciešama atļauja, lai štatā varētu atklāti nēsāt pistoli. Tiesa, tas neattiecas uz personām, kas notiesātas par sevišķi smagiem noziegumiem.