foto: ZUMAPRESS.com
Aviokompānijas konstatē vaļīgas skrūves "Boeing" lidmašīnu pārbaudēs
"Boeing 737 Max 9" lidmašīna.
Pasaulē
2024. gada 9. janvāris, 09:49

Aviokompānijas konstatē vaļīgas skrūves "Boeing" lidmašīnu pārbaudēs

Jauns.lv

Divas ASV aviosabiedrības ir atklājušas vaļīgas skrūves savās "Boeing" lidmašīnās. Atklājumi palielina spiedienu uz ASV aviācijas un kosmosa gigantu pēc tam, kad lidojuma laikā vienai no "Boeing" lidmašīnām atrāvās durvis.

Pirmdien aviokompānijas "Alaska" un "United Airlines" atsevišķi ziņoja, ka dažu citu "Boeing 737 Max 9" lidmašīnu paneļos jeb durvju aizbāžņos ir atrastas vaļīgas detaļas.

Neilgi pēc šiem ziņojumiem federālie izmeklētāji paziņoja, ka pārbauda, vai pēc tam, kad pagājušajā nedēļā vienai no "Alaska Airlines" lidmašīnām izkrita durvis, nav pazudušas četras skrūves, kurām bija jāpalīdz noturēt paneli vietā.

"Kopš sestdienas, kad sākām sākotnējās pārbaudes, esam atklājuši gadījumus, kas, šķiet, ir saistīti ar durvju aizbīdņa uzstādīšanas problēmām, piemēram, skrūvēm, kuras vajadzēja papildus pieskrūvēt," paziņoja Čikāgā bāzētā "United".

"Sākotnējie mūsu tehniķu ziņojumi liecina, ka dažās lidmašīnās bija redzamas vaļīgas iekārtas," piebilda "Alaska", kas sākusi pārbaudīt savas "Boeing Max 9" lidmašīnas. 

Izmeklētāju un aviokompāniju konstatējumi palielina spiedienu uz "Boeing", lai tas risinātu bažas, kas pieaugušas kopš šausminošā sprādziena piektdienas vakarā. 

Lidmašīnai lidojot 4800 metru augstumā virs ASV Oregonas štata, avārijas durvīm atdalījās aizbāznis, kas aizsedza avārijas durvīm atvēlēto vietu, un tās galu galā piezemējās skolotāja dārzā.  Lidmašīna veica avārijas nosēšanos. Neviens cilvēks netika nopietni ievainots. 

ASV varas iestādes ir devušas rīkojumu uz laiku neizmantot "Boeing 737 Max" lidmašīnas.  Otrdien "Boeing" ir sasaucis tiešsaistes sanāksmi visiem darbiniekiem, lai apspriestu drošības jautājumus.

Problēma skārusi “Boeing” vislabāk pārdoto modeli, kuru pārtrauca lietot gandrīz divus gadus pēc aviokatastrofām 2018. un 2019. gadā.

"airBaltic" izpilddirektors Martins Gauss norāda: "Kopš 2020. gada maija "airBaltic" visus lidojumus veic tikai ar viena tipa lidmašīnām – "Airbus A220-300". Šis lēmums vienkāršo flotes uzturēšanu, kā arī sniedz papildu ieguvumus no lidmašīnu efektivitātes. Tomēr "Boeing 737" bija nozīmīga "airBaltic" flotes daļa 17 gadus. Šīs lidmašīnas veicināja progresu, palīdzot mums kļūt par spēcīgu reģionālo pārvadātāju."

Pirmā "Boeing 737" lidmašīna "airBaltic" flotei pievienojās 2003. gadā. Gadu laikā kopumā 20 dažādas "Boeing 737" lidmašīnas pārvadājušas vairāk nekā 22 miljonus "airBaltic"pasažieru un veikušas vairāk nekā 280 000 lidojumu visā Eiropā, kā arī ārpus tās.