Pasaulē
2024. gada 7. janvāris, 00:09

Neapoles "dievs" var dusēt mierīgi: pēc 30 gadiem pielikts punkts Maradonas un Itālijas ieņēmumu dienesta konfliktā

Jauns.lv

Itālijas augstākā tiesa attaisnojusi leģendāro argentīniešu futbolistu Djego Maradonu trīs gadu desmitus ilgušajā konfliktā ar Itālijas ieņēmumu dienestu par nodokļu nomaksu.

Maradona tika apsūdzēts Lihtenšteinas kompāniju izmantošanā, lai laikposmā no 1985. līdz 1990. gadam izvairītos no tiesību aktos paredzētajiem atskaitījumiem, kad saņēma maksu par savu attēla tiesību izmantošanu, kamēr viņš spēlēja Itālijas A sērijas klubā “Napoli”. Savulaik Maradonam tika aprēķināta valstij maksājamā summa 37 miljonu eiro apmērā.

Romas Kasācijas tiesa atcēla 2018. gada tiesas spriedumu, tādējādi “lieta ir noslēgusies un, nebaidoties no apstrīdēšanas, varu teikt, ka Maradona nekad nav izvairījies no nodokļu maksāšanas,” aģentūrai “Reuters” paziņoja viņa advokāts Andželo Pizani.

1986. gadā Pasaules kausu izcīnījušais Djego Armando Maradona tiek uzskatīts par vienu no visu laiku izcilākajiem futbolistiem. Par “Zelta puiku” (El Pibe de Oro) iedēvētais Maradona kļuva par pirmo futbolistu, kurš divas reizes uzstādījis klubu pārejas maksas rekordu — 5 miljoni mārciņu (5,8 miljoni eiro) 1982. gadā, pārejot uz Spānijas “Barcelona”, un 6,9 miljoni mārciņu (8 miljoni eiro) 1984. gadā, pārejot uz “Napoli”.

Kad Maradona ieradās Neapolē, klubs bija knapi izvairījies no izkrišanas no augstākās līgas, taču argentīnieša vadībā 1987. gadā izcīnīja savā vēsturē pirmo čempionu titulu, šo panākumu atkārtojot 1990. gadā.

2020. gada 25. novembrī viņš ar sirdskaiti nomira dzimtenē 60 gadu vecumā. Maradonas kulta statusu Neapolē apliecināja fakts, ka uzreiz pēc viņa nāves Neapoles mērs Luidži de Magistris un kluba prezidents Aurelio de Laurentis ierosināja kluba stadionu pārdēvēt argentīnieša vārdā, un kopš 2020. gada 4. decembra “Stadio San Paolo” stadions — ceturtais lielākais Itālijā — saucas “Stadio Diego Armando Maradona”, diezgan neparasti futbola apsēstā zemē kluba galveno stadionu nosaucot ārzemnieka vārdā. 2023. gadā Neapole varēja atkal līksmot, izcīnot pirmo Itālijas čempionu titulu kopš Maradonas laikiem.

Futbola leģenda Djego Maradona (1960-2020)

gallery icon

Izveidota Maradonas figūriņa ar spārniem

gallery icon

Tā par savējiem fano leģendārais argentīniešu futbolists Djego Maradona

gallery icon