foto: AFP/Scanpix
Pārāk sālīti pat valsts galvenajai baņķierei! Turcijas centrālās bankas prezidente pārsteidz
Turcijas Centrālās bankas vadītāja Hafize Gaja Erkana
Pasaulē
2023. gada 21. decembris, 18:30

Pārāk sālīti pat valsts galvenajai baņķierei! Turcijas centrālās bankas prezidente pārsteidz

Jauns.lv

Turcijas finanšu grūtības uz savas ādas izjutusi pat galvenā amatpersona, kuras uzdevums ir tās novērst,— Centrālās bankas vadītāja, kurai nācies pieņemt neparastu lēmumu privātajā dzīvē.

Sakarā ar milzīgo inflāciju un strauji pieaugušajām nekustamā īpašuma cenām 44 gadus vecā Hafize Gaja Erkana ar ģimeni pārcēlusies dzīvot pie vecākiem. Turcijas galvenajai baņķierei Stambula izrādījusies pārāk dārga, vēsta laikraksts “Hürriyet”.

“Kā Stambula var būt dārgāka nekā Manhetenā? Mēs nespējām atrast mitekli Stambulā. Tas ir briesmīgi dārgi,” atzina Erkana, kura pirms tam 20 gadus dzīvoja ASV. Savulaik Erkana ieguva matemātikas doktora grādu prestižajā Prinstonas universitātē ASV. Iegūtās zināšanas noderēja, vēlāk izstrādājot investīciju algoritmu bankā "Goldman Sachs", kur viņa kļuva par izpilddirektori, bet 2014. gadā pārgāja darbā uz "First Republic Bank", kur kļuva par bankas līdzvadītāju kopā ar tās dibinātāju Džimu Herbertu.

Tiesa, sociālajos tīklos baņķieres žēlabas tika uztvertas ar skepsi. Daudzi ir neizpratnē, kā cilvēks ar spožu finansista karjeru ASV un ievērojamo pašreizējo algu nevar atļauties pienācīgu mitekli Stambulā.

Izdevums “Bianet” vēsta, ka pieejami dati liecina, ka Erkanai nevajadzētu būt nekādām problēmām dzīvot pat elitārā rajonā. Turcijas Centrālās bankas vadītājas alga 2022. gadā bija 160 tūkstoši Turcijas liru (5,02 tūkstoši eiro) bez papildu piemaksām, ar tām sasniedza 268 tūkstošus liru (8,41 tūkstotis eiro), bet 2023. gadā valsts amatpersonu algas palielinājās 50 līdz 85% diapazonā, bet vidēji mēnesī šovasar Stambulas trijos dārgākajos rajonos nāktos šķirties no apmēram 36,5 tūkstošiem līdz 45,6 tūkstošiem liru (1,14 līdz 1,43 tūkstoši eiro).

Stambulas analītiskā centra BETAM pētījums liecina, ka vidējās mēneša īres cena valstī gada laikā palielinājusies par 117 procentiem, bet dažās nesenajā zemestrīcē cietušās provincēs — pat divkārt pēdējo triju mēnešu laikā.

Starptautiskās nekustamo īpašumu konsultācijas kompānijas “Knight Frank” dati par mājokļu globālo cenu indeksu 2023. gada 1. ceturksnī liecina, ka 150 pilsētu saraksta galvgalī atrodas Ankara, Izmira un Stambula, kur cena pieaugusi attiecīgi par 135,3%, 133% un 127,3%.

Interesanti, ka šajā sarakstā Rīga atrodas tālajā 121. vietā ar 4,6% cenu kritumu, Viļņa atrodas 12. vietā ar 14,8% cenu palielinājumu, Tallina — 18. vietā ar 9,3% kāpumu.

Datos par 2023. gada 2. ceturksni 107 pilsētu sarakstā Ankara un Stambula joprojām ieņem pirmās divas vietu ar attiecīgi 105,9% un 85,1% kāpumu pēdējo 12 mēnešu laikā, salīdzinājumam, Rīga atrodas zemajā 95. vietā ar 8,4% kritumu, Viļņa — augstajā 4. vietā ar 14,8% kāpumu, bet Tallina — 16. vietā ar 6,8% kāpumu.