Pasaulē
2023. gada 18. decembris, 00:07

Pirmo reizi Vatikānā ietupina aiz restēm finanšu mahinatoru kardinālu

Jauns.lv

Pirmo reizi Vatikāna vēsturē par finanšu noziegumiem ir notiesāts Romas katoļu baznīcas kardināls, kuram piespriests cietumsods.

Kardinālu un pāvesta Franciska bijušo padomnieku Andželo Beču atzina par vainīgu finanšu noziegumos, viņam piespriežot piecarpus gadu cietumsodu. Tiesas procesā galvenā uzmanība bija pievērsta darījumam ar Londonas Čelsijas rajona nekustamo īpašumu — Kataras investīciju fondam "Qatar Investment Authority" piederošā luksuspreču veikala “Harrod’s” (tas līdz 2010. gadam piederēja šogad mirušajam Mohamedam al Fajedam, kura dēlam Dodi bija attiecības ar slaveno princesi Diānu līdz abu traģiskajai bojāejai 1997. gada 31. augustā) kādreizējo noliktavu, kas baznīcai nodarīja milzīgus zaudējumus. 2014. gada Vatikāns iztērēja vairāk nekā 200 miljonus eiro, lai iegādātos 45 procentus akciju ēkā, kurā plānoja izveidot luksusa apartamentus. Līdz 2018. gadam Vatikāns nolēma iegādāties visu ēku, ieguldot vēl 150 miljonus eiro, un apsūdzība uzskata, ka darījumu virzīja tieši kardināls Beču. 

Kardinālu arī apsūdzēja milzu naudas summu iepludināšanā dzimtajā Sardīnijas diocēzē, kur labumu guva viņa ģimenes locekļi, kā arī gandrīz 600 tūkstošu eiro samaksāšanā citai apsūdzētajai Sesīlijai Maronjai, lai palīdzētu atbrīvot Mali nolaupīto mūķeni, taču apsūdzētā lielāko daļu notrallināja luksusa precēs un atpūtas ceļojumos. Turklāt pastāvēja aizdomas, ka Sesīlijai ir intīmas attiecības ar kardinālu, kuras rezidenci viņa vairākkārt bija apmeklējusi. Abi šādas apsūdzības noliedz.

75 gadus vecais Beču, kuru savulaik uzskatīja par pāvesta amata kandidātu, ir visaugstākā ranga Vatikāna amatpersona, kurai izvirzītas šāds apsūdzības, vēsta BBC. Viņš savu vainu neatzīst un pārsūdzēs spriedumu.

Beču tika tiesāts ar deviņiem citiem apsūdzētajiem, tostarp finansistiem, juristiem un bijušajiem Vatikāna darbiniekiem, kurus apsūdzēja dažādos noziegumos, tostarp krāpšanā, naudas atmazgāšanā un varas ļaunprātīgā izmantošanā.

2020. gadā Francisks atcēla Beču no amata, atņemot viņam tiesības piedalīties nākotnes konklāva balsošanā par Franciska pēcteci.